«Στο φως» έργο της Φρίντα Κάλο, 60 χρόνια μετά

«Στο φως» έργο της Φρίντα Κάλο, 60 χρόνια μετά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Χαμένο εδώ και εξήντα χρόνια έργο της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο, από την πρώιμη περίοδό της, εκπλειστηριάστηκε το βράδυ της Τρίτης από τον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης, έναντι 1,8 εκατ. δολαρίων. Την ελαιογραφία της Κάλο, με τίτλο «Κορίτσι με περιδέραιο» (Nina con Collar), το οποίο εθεωρείτο χαμένο εδώ και έξι δεκαετίες, απέκτησε ανώνυμος Ευρωπαίος συλλέκτης. Το έργο, λάδι σε καμβά του 1929, είναι ένα από τα πρώτα της Μεξικανής ζωγράφου. Το μοντέλο είναι ηλικίας 13 ή 14 ετών, ενώ η τεχνοτροπία της ζωγράφου προμηνύει την εξέλιξη της αισθητικής της και τις χαρακτηριστικές αυτοπροσωπογραφίες της, με τα έντονα φρύδια και το επίμονο βλέμμα.

Η Κάλο πέθανε το 1954 σε ηλικία 47 ετών. Ενα χρόνο αργότερα, ο χήρος πλέον σύζυγός της και γνωστός ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα δώρισε τη ελαιογραφία «Κορίτσι με περιδέραιο» σε μία από τις βοηθούς της Κάλο, η οποία το κρέμασε σε τοίχο του σπιτιού της στην Καλιφόρνια. Το έργο παρέμεινε εκεί για εξήντα ολόκληρα χρόνια.

Το λάδι της Κάλο ήλθε στο φως όταν η –ανώνυμη– βοηθός, που διάγει σήμερα την ένατη δεκαετία της ζωής της, επικοινώνησε με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s το περασμένο καλοκαίρι.

Η ύπαρξη του έργου ήταν γνωστή χάρη σε μία και μοναδική ασπρόμαυρη φωτογραφία του, ενώ χάρη στην προσοχή της βοηθού της Κάλο, η ελαιογραφία διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση.

Ο επικεφαλής έργων τέχνης από τη Λατινική Αμερική του Sotheby’s, Αξελ Στάιν, λέει ότι τα έργα της Φρίντα Κάλο έχουν εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες τιμές δημοπρασιών από κάθε άλλο Λατινοαμερικανό καλλιτέχνη. Ενας από τους λόγους του φαινομένου αυτού είναι ότι το Μεξικό απαγόρευσε για πολλές δεκαετίες την εξαγωγή έργων της Κάλο, σύμφωνα με τη νομοθεσία προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Η Κάλο προσεβλήθη από πολιομυελίτιδα σε ηλικία έξι ετών, ενώ στα 22 της κινδύνευσε να σκοτωθεί σε ατύχημα λεωφορείου. Οι μεγάλες χρονικές περίοδοι που πέρασε κλινήρης οδήγησαν τη μητέρα της να της χαρίσει παλέτα και χρώματα. Η Κάλο άρχισε έτσι να ζωγραφίζει αυτοπροσωπογραφίες, πολλές από τις οποίες αποτυπώνουν τον πόνο από τις 35 χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθη.

Το 1929 παντρεύτηκε τον Ντιέγκο Ριβέρα, αν και δεν πραγματοποίησαν θρησκευτικό γάμο εξαιτίας των κομμουνιστικών πεποιθήσεών τους.

Η Κάλο συνήψε μάλιστα παράνομο δεσμό με τον εξόριστο κομμουνιστή ηγέτη Λέων Τρότσκι, κατά τη διάρκεια της αυτοεξορίας του στο Μεξικό, προκαλώντας τη διάλυση του γάμου του Τρότσκι.Τη δεκαετία του 1950, η υγεία της επιδεινώθηκε, προτού υποκύψει σε πνευμονική εμβολή το 1954.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή