Εντονη δυσφορία στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο

Εντονη δυσφορία στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δυσαρέσκεια προκάλεσαν σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Λουξεμβούργο οι εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού καθώς έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με την τρόικα, όπως ορίζει το μνημόνιο, και χωρίς να υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που να επιβεβαιώνουν την επίτευξη του υπερβάλλοντος πλεονάσματος από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό πακέτο. Οι Βρυξέλλες, τη νύχτα της Πέμπτης, βρέθηκαν απροετοίμαστες καθώς, παρόλο που μπορεί να είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με την Αθήνα, οι εκπρόσωποι των θεσμών σίγουρα δεν ενημερώθηκαν για το πότε θα γίνονταν ή ποιους θα αφορούσαν οι εξαγγελίες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη όλων των λεπτομερειών της ανακοίνωσης του κ. Τσίπρα, χρειάζεται να τις μελετήσουμε πριν τις σχολιάσουμε ή δράσουμε περαιτέρω», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το βασικό «πρόβλημα», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι ότι οι εξαγγελίες βασίστηκαν στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας χωρίς να αναμένεται η ολοκλήρωση της χρονιάς και τα επίσημα αποτελέσματα της Eurostat, όπως ορίζεται ρητά στη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. «Περιμένω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ελληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς δημιουργούν αριθμό ερωτημάτων», δήλωσε ενδεικτικά ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κ. Ρέγκλινγκ.

Ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε στην «Κ» ότι τέτοιες κινήσεις, που δείχνουν να μη σέβονται τους συμφωνημένους κανόνες, βρίσκουν αντίθετους τους δανειστές και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οταν πρώτη φορά επετεύχθη με την κυβέρνηση Σαμαρά πλεόνασμα το 2013, το «πράσινο φως» για τη διάθεσή του δόθηκε από την τρόικα και μόνον αφού η Eurostat το είχε επιβεβαιώσει. Η Κομισιόν θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκειά της, χωρίς όμως να ανεβάζει τους τόνους, ανέφερε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου και η ίδια βοηθάει ενεργά για την ανακούφισή τους. Πρόσθεσε όμως ότι μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενημερώνει την Επιτροπή εκ των προτέρων για αποφάσεις όσον αφορά χρήσεις πλεονάσματος.

Παρόλο που τα τελικά αποτελέσματα για το πλεόνασμα του 2016 μπορεί να επιτρέπουν τη διάθεση τέτοιου ποσού, η επιλογή του χρόνου και του τρόπου δυσαρέστησε και το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι ούτε το υπουργείο αλλά ούτε και το Eurogroup γνώριζε τις εξαγγελίες. Οσον αφορά την επιλογή του κ. Τσίπρα να διαθέσει πάνω από 600 εκατ. σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες τη στιγμή που μια σειρά από ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, για παράδειγμα, παραμένουν ανεξόφλητες, προκαλεί πολλές επιφυλάξεις σε Eυρωπαίους αξιωματούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή