Υποτροφίες, προσλήψεις, επιχορηγήσεις, αγορές… λεωφορείων

Υποτροφίες, προσλήψεις, επιχορηγήσεις, αγορές… λεωφορείων

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ εξαγγελιών με έντονο προεκλογικό «άρωμα», από υπουργούς της κυβέρνησης, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Σε μια απόπειρα αλλαγής του αρνητικού πολιτικού κλίματος, ειδικά μετά τις έντονες πιέσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα, στελέχη της κυβέρνησης προαναγγέλλουν δράσεις, από χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές, αγορές λεωφορείων, προσλήψεις στα νοσοκομεία έως επιχορηγήσεις δήμων για το προσφυγικό, πολλές εκ των οποίων μάλιστα σχεδιάζεται να υλοποιηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Ειδικότερα, με χρήματα του ευρωπαϊκού ΕΣΠΑ, το ΙΚΥ –και κατ’ επέκτασιν το υπουργείο Παιδείας– έκανε γνωστό ότι θα χορηγήσει υποτροφίες σε 2.700 φοιτητές. Οπως προβλέπεται από την ανάρτηση της αρμόδιας υπηρεσίας ΕΣΠΑ, οι φοιτητές σε ΑΕΙ μακριά από το σπίτι τους θα λάβουν, υπό προϋποθέσεις, συνολικά ετησίως 4.668,03 ευρώ και όσοι σπουδάζουν «εντός έδρας» 3.734,46 ευρώ. Οι δικαιούχοι πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν εξεταστεί με επιτυχία στο 65% των μαθημάτων του έτους το οποίο αφορά η υποτροφία. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2016-17 είναι 12.803.681 ευρώ.

• Αναδρομικές υποτροφίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόθεση του υπουργείου είναι η χορήγηση των υποτροφιών να ανακοινωθεί επισήμως από τον κ. Γαβρόγλου. «Ευελπιστούμε να δοθούν την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά και να χορηγηθούν αναδρομικά, καθώς η υποτροφία θα είναι μηνιαία», ανέφερε στην «Κ» αρμόδια πηγή. Με τα δεδομένα αυτά, η πληροφορία, που βγήκε στην οδό των ΜΜΕ μέσα από τα γρανάζια των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, αποκτά έντονο προεκλογικό χαρακτήρα.

• Λεφτά για στέγαση. Την κάλυψη αναγκών στέγασης 137 φοιτητών αποφάσισε η διοίκηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ικανοποιώντας το πρόσφατο αίτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

• Πόροι για ερευνητές. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης ανακοίνωσε στη Βουλή την προκήρυξη 100 νέων θέσεων ερευνητών, δηλαδή τακτικού προσωπικού στα ερευνητικά κέντρα για τη διετία 2017-2018. Επίσης, στις  αρχές Δεκεμβρίου, από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας ανακοινώθηκε η προδημοσίευση της προκήρυξης ερευνητικών έργων για την ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

• Κονδύλια σε ΟΤΑ. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε, αυτή την εβδομάδα, να ικανοποιήσει το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για συμμετοχή των δήμων στη διαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό, το οποίο τίθεται επίμονα εδώ και ενάμιση χρόνο. Ετσι, στο νέο πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μικρών χώρων φιλοξενίας, κυρίως για ευάλωτες ομάδες, μπορούν να συμμετάσχουν και οι δήμοι εκτός από τις ΜΚΟ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο της προκήρυξης –και όχι η τελική προκήρυξη– έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να προετοιμαστούν. Χρήματα στους δήμους και ειδικά όσους υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες από το προσφυγικό υποσχέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην ομιλία του στη Βουλή.

• Προσλήψεις στην υγεία. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό εξειδίκευσε τις 5.000 προσλήψεις προσωπικού στην υγεία τις οποίες είχε εξαγγείλει μία ημέρα πριν ο πρωθυπουργός, χωρίς όμως σαφές χρονοδιάγραμμα. Αυτές αφορούν 700 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό από κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ (προκηρύξεις 4Κ/5Κ), 240 συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές για ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 2.000 μόνιμους εργαζομένους (αναμένεται άμεσα προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ) και 2.000 μόνιμους γιατρούς (αναμένεται σύντομα έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου). Επιπρόσθετα, τις προηγούμενες ημέρες ο αναπλ. υπουργός Π. Πολάκης είχε σπεύσει να ενημερώσει μέσω κρατικής τηλεόρασης και Facebook ότι αύριο βγαίνει «στον αέρα» η προκήρυξη για προσλήψεις 4.000 άνεργων νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών με 12μηνη σύμβαση, μέσω ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις αυτές αρχικά θα γίνονταν με τις εισπράξεις από τις τηλεοπτικές άδειες.

• Προμήθειες. Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης επιχείρησε τον περασμένο μήνα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που θέλουν την κατάρρευση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, εξαγγέλλοντας την προμήθεια περίπου 500 λεωφορείων που θα δρομολογηθούν στο δίκτυο του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Ελλάδος), με πόρους από το ΕΣΠΑ. Δύο μήνες νωρίτερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τ. Ταστάνης έκανε λόγο για πρόσληψη 996 μονίμων υπαλλήλων –οδηγών και τεχνικών– μέσω ΑΣΕΠ, που θα απορροφηθούν και στους δύο συγκοινωνιακούς οργανισμούς, ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες).

• Πόροι για φυλακές. Αυξημένος κατά 3 εκατ. ευρώ θα είναι φέτος ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τα χρήματα προέρχονται από την Ε.Ε. και, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, θα διατεθούν για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό στο πλαίσιο του διήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Διοίκηση Καταστημάτων Κράτησης», που διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή