Η Κεντροαριστερά, η… συνάντηση και η πραγματικότητα

Η Κεντροαριστερά, η… συνάντηση και η πραγματικότητα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορείς να αποκαλύψεις ότι πριν από δύο Σάββατα, και χωρίς να το πάρει κανένας χαμπάρι, πήγαμε στο Αγκίστρι με τέσσερις πρώην υπουργούς και τρία εν ενεργεία πολιτικά στελέχη –μεταξύ των οποίων και ο κ. Ευ. Βενιζέλος– και ότι είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση για το μέλλον του κεντρώου χώρου. Και για να γίνει viral στο Ιντερνετ, μπορείς επίσης να προσθέσεις ότι στο νησί φτάσαμε με ένα οκτάμετρο φουσκωτό κι ότι οι δύο από τους μετέχοντες στις κρίσιμες διαβουλεύσεις, έκαναν και μια βουτιά στον παγωμένο Σαρωνικό, καθότι χειμερινοί κολυμβητές».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Στ. Θεοδωράκης στο ερώτημα «τι γίνεται επιτέλους με το νέο κόμμα στον μεσαίο χώρο». Και σκαρφίστηκε αυτήν τη φανταστική ιστορία για να διακωμωδήσει τις διαρκείς φημολογίες με τα ανύπαρκτα μυστικά δείπνα που γράφεται ότι γίνονται επί τούτου για να μην μπορούν να εντοπίσουν οι δημοσιογράφοι.

Η πραγματικότητα, βέβαια, όπως την υπονόησε ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι σαφώς πιο πεζή. Τόσο εκείνος όσο και η Φώφη Γεννηματά έχουν χαράξει πλέον εντελώς διακριτούς δρόμους που είναι απίθανο να συναντηθούν. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενθαρρυμένη κι από τις δημοσκοπήσεις, φέρεται να πιστεύει ότι το κόμμα της θα επαυξήσει σημαντικά το 6,2% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές ως η μόνη εναλλακτική επιλογή των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε αυτό και από την τελευταία συνέντευξή της.

«Ηδη υπάρχει σοβαρή διεύρυνση στη Δημ. Συμπαράταξη με επιστροφή αυτοδιοικητικών στελεχών» είπε και ισχυρίστηκε ότι «σε όλες τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες στους μαζικούς χώρους, τα αυξημένα ποσοστά μας, δείχνουν την αλλαγή που υπάρχει στην κοινωνική βάση. Ποτέ η υπόθεση της Κεντροαριστεράς δεν αφορούσε συνεννοήσεις κορυφής. Οι προσπάθειες διαλόγου συνεχίζονται και μάλιστα βαθαίνει αυτή η προσπάθεια γιατί ο διάλογος κάθε μέρα έχει και ένα πεδίο προτάσεων, που αφορά την ελληνική κοινωνία» υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Θεοδωράκης, βέβαια, ουδόλως συμμερίζεται τις εκτιμήσεις αυτές της κ. Γεννηματά. Εκείνος προβλέπει ότι είναι θέμα χρόνου το Ποτάμι να διαψεύσει τις εις βάρος του δημοσκοπήσεις. Να ανακτήσει δηλαδή τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου που δεν μπορούν να πεισθούν ότι το ΠΑΣΟΚ ξαφνικά μετεβλήθη σε μεταρρυθμιστικό κόμμα και παράλληλα διστάζουν να ψηφίσουν τη Ν.Δ. Πιστεύει με απλά λόγια ότι η κ. Γεννηματά μιλώντας για διεύρυνση, εννοεί ανομολόγητα ότι επανακάμπτουν στο ΠΑΣΟΚ όσοι ξαναβλέπουν το κόμμα της ως ευκαιρία για να ξαναβολευτούν στο Δημόσιο. Ως παράδειγμα της παλαιοκομματικής αντίληψης του ΠΑΣΟΚ επικαλείται την υποστηρικτική στάση του σε όλες τις ρουσφετολογικές προσλήψεις που επιχειρεί εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχουν βέβαια και οι… γνωστοί-άγνωστοι. Και δεν εννοούμε μόνον την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Γ. Φλωρίδη και τον Γ. Ραγκούση. Ο κ. Θεοδωράκης προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες εκδηλώσεις που διοργανώνει, προσέρχονται με προθυμία προσωπικότητες που συμβολίζουν την αλλαγή σελίδας που κατά τη γνώμη του χρειάζεται ο τόπος. Οπως π.χ. ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita που ήταν κεντρικοί ομιλητές στην τελευταία εκδήλωση του Ποταμιού για το «πού πηγαίνουν οι φόροι των Ελλήνων».

Τι θα συμβεί, βέβαια, αν οι εκλογές προκύψουν αιφνιδίως, ουδείς μπορεί να το προβλέψει. Αν τούτο όμως συμβεί, είναι προφανές ότι όσοι σκέφτονται να επανακάμψουν στη Βουλή ή και να διεκδικήσουν για πρώτη φορά ρόλο στην ενεργό πολιτική, θα κληθούν να επιλέξουν είτε τη Ν.Δ. είτε κάποιο από τα υφιστάμενα κόμματα του Κέντρου. Και σε μια τέτοια περίπτωση ακούγεται παράδοξο, αλλά το Ποτάμι φαίνεται να προηγείται σήμερα στην εμπιστοσύνη των «ενδιάμεσων», καίτοι υπολείπεται δημοσκοπικά του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή