Διεθνής κινητικότητα, εσωτερική «γκρίνια»

Διεθνής κινητικότητα, εσωτερική «γκρίνια»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η διεθνής κινητικότητα για λύση του Κυπριακού με ορόσημο την πολυμερή διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα συγκληθεί στις 12 Ιανουαρίου, στη Γενεύη. Την περασμένη Παρασκευή, επισκέφθηκε τη Λευκωσία ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ολάντ μετέβη στην Κύπρο σε μια χρονική συγκυρία όπου η Γαλλία διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο στο ενεργειακό πεδίο, διεκδικώντας δικαιώματα για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία καλωσόρισε το ενδιαφέρον του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total για έρευνες στα οικόπεδα 6 και 10, αν και ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των σχετικών προδιαγραφών.

Παράλληλα, η παρουσία στην περιοχή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ», το οποίο επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος – μετέβη με ελικόπτερο στη Λευκωσία– πέραν της εμπλοκής στις επιχειρήσεις στη Συρία, στέλνει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Αλλωστε, Κύπρος και Γαλλία θα υπογράψουν το προσεχές διάστημα νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Για το Κυπριακό, οι κ. Αναστασιάδης και Ολάντ συζήτησαν το ενδεχόμενο συμμετοχής των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πολυμερή διάσκεψη και την ανάληψη ενεργού ρόλου στην επιτήρηση της εφαρμογής της λύσης, καθώς εκτιμάται ότι η αμεσότερη εμπλοκή των πέντε «ισχυρών» –ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία– θα προσδώσει «προστιθέμενη αξία» στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μεθαύριο Τρίτη οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, ενώ το σκηνικό που διαμορφώνεται θα εξετάσουν σε βάθος ο Κύπριος πρόεδρος με τον Ελληνα πρωθυπουργό την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Οι δύο ηγέτες, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, Κοτζιά και Κασουλίδη, θα καθορίσουν το συγκεκριμένο πλαίσιο κινήσεων Κύπρου και Ελλάδας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν που θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στην πολυμερή διάσκεψη, εμφανίζεται αποφασισμένος να αναλάβει προσωπικά τον χειρισμό του θέματος με γνώμονα όχι μόνον τη διεθνή πτυχή και τους περιφερειακούς συσχετισμούς, αλλά και την εσωτερική διάσταση, καθώς, όπως προκύπτει και από την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, χρησιμοποιεί το χαρτί του εθνικισμού για να εξασφαλίσει τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος για την αναθεώρηση του συντάγματος και την ενίσχυση της παντοδυναμίας του, αλλά και να πλήξει τους κεμαλιστές. Οπως και το 2004, ο κ. Ερντογάν διαμηνύει πως η Τουρκία θα είναι «ένα βήμα μπροστά» από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσον ο Τούρκος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να προβεί στις αναγκαίες παραχωρήσεις που θα επιτρέψουν την επίτευξη λύσης.

Στη διπλωματική κινητικότητα εμπλέκεται και η Ε.Ε. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την ύπατη εκπρόσωπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι και κατέστησε σαφές ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει αντίρρηση στη συμμετοχή της Ε.Ε. στη διάσκεψη της Γενεύης, σε ρόλο παρατηρητή. Η Ενωση θα εκπροσωπηθεί –το πιθανότερο– από τον κ. Γιούνκερ, υπό τον όρο ότι θα του το ζητήσουν και τα δύο μέρη.

Στις 9 Ιανουαρίου, θα βρίσκονται στη Γενεύη για να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία των εντατικών διαπραγματεύσεων και οι ηγέτες των κυπριακών κομμάτων, τακτική που έχει ακολουθηθεί και σε άλλους καθοριστικούς γύρους διαπραγματεύσεων κατά το παρελθόν. Το κλίμα, πάντως, είναι τεταμένο, με τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου» χώρου να ασκούν δριμεία κριτική κατά του Κύπριου προέδρου, τον οποίο κατηγορούν για «αθέτηση των όσων είχε υποσχεθεί για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων». Του ζητούν, δε, να αποστείλει επιστολή προς τον Μπαν Κι Μουν, όπου θα ξεκαθαρίζει τις προϋποθέσεις, τη σύνθεση και την ατζέντα της διεθνούς διάσκεψης. Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε μήπως αυτό που πραγματικά επιθυμούν οι επικριτές του είναι «ο τερματισμός της διαπραγμάτευσης» και καταδίκασε την καλλιέργεια κλίματος αντιπαράθεσης, το οποίο «σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας». Τόνισε δηκτικά πως η διαπραγμάτευση γίνεται με την τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι μεταξύ του προέδρου και των κομμάτων, ενώ απέρριψε ως «άστοχες, ακραίες και ατεκμηρίωτες» τις τοποθετήσεις περί διαφωνιών Αθηνών – Λευκωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή