Συνάντηση Φρανσουά Ολάντ με Πρ. Παυλόπουλο

Συνάντηση Φρανσουά Ολάντ με Πρ. Παυλόπουλο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επώδυνη ελληνική εμπειρία, το Brexit, η επέλαση του λαϊκισμού και η ήττα του Ρέντσι στην Ιταλία είναι μηνύματα που η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν. «Φωνάζουν» ότι η Γηραιά Ηπειρος πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό. Με αυτό το μήνυμα άρχισε χθες τη διήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος χθες το βράδυ έγινε δεκτός από τον κ. Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Σχολιάζοντας (Le Figaro), εξάλλου, την απόφαση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του, ο Πρ. Παυλόπουλος την χαρακτήρισε «σεβαστή» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γαλλία παραμένει πυλώνας της Ευρώπης «και θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει τη θέση της σε αυτήν». Επανέλαβε, πάντως, την ανησυχία του για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, την οποία απέδωσε και στο γεγονός ότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα «για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την εξασφάλιση του μέλλοντος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». «Η αλληλεγγύη δεν είναι μια αρχή ή μια ιδέα, αλλά ορίζεται ως κανόνας δικαίου στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς κατά πόσον η Ε.Ε. επέδειξε την αλληλεγγύη που έπρεπε προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, υποστήριξε ότι τα μεγάλα προβλήματα «ξεκίνησαν το 2010, όταν για πρώτη φορά τέθηκε η χώρα υπό επιτήρηση». Παραδέχθηκε ότι η εξέλιξη ήταν «απαραίτητη για να παταχθεί η κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τις παλαιότερες πολιτικές», προσέθεσε, όμως, ότι η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για ένα τέτοιο πρόγραμμα που είχε «πολλά λάθη», με συνέπεια, όχι μόνο την απώλεια 1/4 του ΑΕΠ, αλλά και τη δημιουργία μιας ντε φάκτο κρίσης χρέους. Μιλώντας, εξάλλου, για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup που προβλέπει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπισθεί το χρέος μακροπρόθεσμα, διότι εκεί βρίσκεται η ουσία. Υπενθύμισε, δε, με αφορμή τις τουρκικές αμφισβητήσεις, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά – «τον τελευταίο καιρό αισθανόμαστε μια απειλή», σημείωσε αναφερόμενος στα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Την ίδια ώρα, εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και τις εκρηκτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στα νησιά, καλώντας την Ευρώπη «να ξυπνήσει πριν είναι πολύ αργά».

Χθες ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον τάφο του Ναπολέοντα, όπου έγινε και η επίσημη τελετή υποδοχής του. Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλ. Μπαρτολόν.Aργότερα συναντήθηκε με το προεδρείο του γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας. Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ΣτΕ (Conseil d’Etat) έτυχε, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, θερμής αποδοχής, καθώς αναφέρθηκε στον ρόλο του γαλλικού δικαστηρίου στην προάσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε τα μέλη του να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα ο κ. Παυλόπουλος θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Παν. της Σορβόννης, θα επισκεφθεί τη γαλλική Γερουσία, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ζεράρ Λαρσέ, και θα καταθέσει στεφάνι στο «Μνημείο πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών υπέρ της ελευθερίας» στο νεκροταφείο Περ Λασέζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή