Μητσοτάκης: Η αλήθεια, απάντηση στον λαϊκισμό

Μητσοτάκης: Η αλήθεια, απάντηση στον λαϊκισμό

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απάντηση στον λαϊκισμό είναι να λέμε στον κόσμο την αλήθεια… Η αποστροφή αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη στο περιοδικό Newsweek μοιάζει με το επιστέγασμα της εμφάνισής του στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Αυτή δεν περιορίστηκε στην αποδόμηση των κυβερνητικών πεπραγμένων, αλλά αντιθέτως επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του δικού του οράματος για έξοδο από την κρίση και στη μάλλον ασυνήθιστη για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωση ότι απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις, αλλά η Ν.Δ. είναι έτοιμη να τις αναλάβει.

«Το εκκρεμές έχει αλλάξει κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας προσέφερε εύκολες και βολικές υποσχέσεις σε προβλήματα που απαιτούσαν δύσκολες λύσεις», σημείωνε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο περιοδικό Newsweek, την ώρα που κύκλοι της Πειραιώς επέκριναν τον πρωθυπουργό ότι στη Βουλή ήταν κατώτερος των περιστάσεων, καθώς «δεν έδωσε κανένα όραμα για την επόμενη μέρα, δεν παρουσίασε καμία αναπτυξιακή πρόταση, δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο για τη χώρα, αντίθετα, αναλώθηκε και πάλι σε επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης».

Τα σχόλια της Ν.Δ. δεν είναι τυχαία. Ερχονται να υπογραμμίσουν το διαφορετικό στίγμα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, κάτι που, πάντως, προϋποθέτει, «τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ανατάξουμε τη χώρα», όπως σημείωσε ο ίδιος. Στο κλίμα της ομιλίας του στον προϋπολογισμό που κινήθηκε περισσότερο σε γραμμή διακομματική και υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών, σε προσκλητήριο τόσο προς τη μεσαία τάξη, όσο και προς τους ανέργους, στην παρουσίαση του δικού του οδικού χάρτη για έξοδο από την κρίση αναμένεται, εξάλλου, να κινηθεί από δω και στο εξής ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης διαχωρίζει τη θέση και το πολιτικό του στίγμα από τον πρωθυπουργό όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που θα εφαρμόσει και θα στηρίζονται σε κοστολογημένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα και στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργήσει θετικό μεταρρυθμιστικό μομέντουμ και διαπιστευτήρια «ιδιοκτησίας» του προγράμματος προκειμένου να διαπραγματευθεί την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου με τους δανειστές, αλλά και σε ό,τι αφορά το γενικότερο «ύφος», το οποίο κινείται στην ενωτική γραμμή ότι «πατριωτισμός είναι ένα ειλικρινές πρόγραμμα» για έξοδο από την κρίση, έναντι του «διχαστικού», σύμφωνα με την Πειραιώς, λόγου του πρωθυπουργού.

Το μήνυμα εντός και εκτός συνόρων είναι ότι η Ν.Δ. «μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι». Το σχέδιο εξόδου από την κρίση αναμένεται να παρουσιάσει απόψε, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. – «ένα διαφορετικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με την ψευδεπίγραφη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα που οδηγεί σε υψηλά πλεονάσματα», έλεγαν στην Πειραιώς. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να πείσει για το ειλικρινές των προθέσεών του τους συνομιλητές του στο ΕΛΚ, καθώς μεταβαίνει το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Ο χρόνος έχει τη σημασία του, καθώς οι συναντήσεις του με τους επιτρόπους Πιερ Μοσκοβισί, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Φρανς Τίμερμανς και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, πραγματοποιούνται στον απόηχο του Eurogroup.

Στις Βρυξέλλες για το think tank του ΕΛΚ ο Αντ. Σαμαράς

Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2016, καθώς και μιας κρίσιμης χρονιάς για την πορεία της Ε.Ε. που θα σηματοδοτήσει και σειρά διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων σε σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία), στρέφει το βλέμμα της η Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του think tank του ΕΛΚ, Βίλφρεντ Μάρτενς. Είναι η δεύτερη συνάντηση στην οποία μετέχει ο κ. Σαμαράς ως μέλος του προεδρείου, το οποίο αναμένεται να συζητήσει την αντιμετώπιση των φαινομένων λαϊκισμού και αντιευρωπαϊσμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την πορεία της Ε.Ε. μετά το Brexit, καθώς και τις διατλαντικές σχέσεις μετά την εκλογή Τραμπ.

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ, ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ και άλλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή