ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ο Προκόπης Παυλόπουλος

epitimos-didaktoras-toy-panepistimioy-tis-sorvonnis-o-prokopis-paylopoylos-2165509

Με το μετάλλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris II Panthéon-Assas τιμήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας Νομικών Επιστημών του ιστορικού γαλλικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Περιτριγυρισμένος από τους καθηγητές και τους πρώην συναδέλφους του ο κ. Παυλόπουλος δέχθηκε την τιμητική θέση και το μεττάλιο, εμφανώς συγκινημένος.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Γκιγιόμ Λεΐτ, παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα, ένα μακροσκελές χρονικό της πορείας και της ανάδειξης του Π. Παυλόπουλου στον κύκλο των νομικών της Γαλλίας, χάρη στο έργο του.

Ο κ. Λεΐτ υπενθύμισε στη συνέχεια, ότι ως φοιτητής, απόφοιτος του πανεπιστημίου της Αθήνας, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε στο Παρίσι τα πρώτα του βήματα, δίπλα στον μεγάλο νομικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, που επίσης διατέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Paris II Panthéon-Assas έκανε λόγο για μια «μακρά αλυσίδα γνώσης και φιλίας» που δημιουργήθηκε σε διάρκεια ετών, από Έλληνες καθηγητές και σπουδαστές στη νομική επιστήμη.

«Αυτό που η Γαλλία σας πρόσφερε με το να σας υποδεχθεί για τη συμπλήρωση των γνώσεων μετά τις σπουδές στην Αθήνα, μας το ανταποδώσατε με υψηλή ποιότητα», είπε ο ίδιος.

«Αναγνωρίζουμε τη συμβολή των εργασιών των φοιτητών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην εξέλιξη της επιστήμης μας. Οι συμπατριώτες σας, που είναι πλατιά γλωσσομαθείς και έχουν ανοιχτό πνεύμα στους πολιτισμούς του κόσμου, αποδείχθηκαν για μας πολύτιμο αντίδοτο στη ναρκισσιστική μας τάση, σε σχέση με το γαλλικό Διοικητικό Δίκαιο. Πολύ συχνά το θεωρούμε ως παγκόσμιο πρότυπο, ενώ στην ουσία είναι γραμμένο με έναν στενά εθνικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε το επισημάνατε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Πρόκειται για ένα μοντέλο που δεν μπορεί να μεταφερθεί πουθενά αλλού» τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε εργασίες του κ. Παύλοπουλου που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες, όπως η «οδηγία σχετικά με το διοικητικό δίκαιο» που γράφηκε το 1978 και παραμένει επίκαιρη, ή ακόμα η εργασία του για τον γαλλικό τραπεζικό οργανισμό Credit Fonsier (Στεγαστική Πίστη).

Έκανε τέλος, μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην πολιτική καριέρα του κ. Παυλόπουλου μετά τη μεταπολίτευση, μίλησε για την Ελλάδα «που έχει τόσα προσφέρει στον κόσμο» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του, παραδίδοντάς του το μετάλλιο του Πανεπιστημίου.

Συνάντηση Παυλόπουλου – Ντ' Εστέν

Σε κλίμα συγκίνησης υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, απόψε το βράδυ στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για λίγη ώρα, και ο κ. Παυλοπουλος του θύμισε πολλά από τα όσα έχει κάνει ο βετεράνος Γάλλος πολιτικός για την Ελλάδα, τον οποίο άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται με κάθε ευκαιρία για να καταδείξει ότι «η Ευρώπη ακολουθεί λάθος δρόμο».