Εξαγγελίες και… γκάφες με το Σύνταγμα

Εξαγγελίες και… γκάφες με το Σύνταγμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαγγελίες μέτρων στήριξης των νησιών, νοσταλγικές αναμνήσεις από την πρώτη συνάντηση με έναν «μπούλη», που έγινε ο σταθερός κυβερνητικός εταίρος και μία γκάφα συνθέτουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Νίσυρο και Τήλο. Ο κ. Αλ. Τσίπρας αξιοποίησε την επίσκεψη για να επαναλάβει το μέτρο αναστολής της αύξησης ΦΠΑ για τα νησιά «πρώτης γραμμής», όπως τα χαρακτήρισε, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο, εξαιτίας της επιβάρυνσης που υφίστανται από τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές. Δήλωσε, μάλιστα, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε μετά τις αρχικές εξαγγελίες για το πακέτο κυβερνητικών παροχών, ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κατά το δοκούν οποιαδήποτε υπέρβαση στους στόχους του προγράμματος και «δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα αυτά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε την πρώτη γνωριμία του με τον κ. Π. Καμμένο, η οποία, όπως είπε, έγινε στη Νίσυρο, όταν ο ίδιος είχε επισκεφθεί το νησί ως φοιτητής για διακοπές και σε ένα πανηγύρι του νησιού είδε τον τότε πολιτευτή της Δεξιάς, όπως τον χαρακτήρισε. «Είχα την αίσθηση ότι ήταν ένας μπούλης», είπε και προσέθεσε ότι του έκανε εξαιρετική εντύπωση ότι «ήταν ένα πραγματικά λαϊκός άνθρωπος, ζεστός, μιλούσε με όλους». Και ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού είχε σπεύσει να προαναγγείλει από το βράδυ της Δευτέρας ότι ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει από τη Νίσυρο την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει συνταγματική πρόβλεψη τη νησιωτικότητα, τελικά ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να πει πως «γνωρίζουμε βεβαίως ότι η νησιωτικότητα είναι άρθρο του ελληνικού Συντάγματος». Είχε μεσολαβήσει, μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας, η έκπληκτη αντίδραση κυβερνητικών βουλευτών νησιωτικής καταγωγής, οι οποίοι έσπευσαν να ενημερώσουν το Μαξίμου ότι η νησιωτικότητα έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά από το 2001.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά από δράσεις, όπως την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και την ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής. Εξήγγειλε τον επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας για να γίνει πιο λειτουργικό, την πρόσληψη εκπαιδευτικών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, τη στήριξη, μέσω προγραμμάτων, της επιχειρηματικότητας, των αγροτών και κτηνοτρόφων των νησιών, την ενίσχυση των νησιωτικών δήμων, την ολοκλήρωση εγκαταστάσεων αφαλάτωσης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή