Θετική ψήφος από Ν.Δ. στο επίδομα

Θετική ψήφος από Ν.Δ. στο επίδομα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωνεί μεν με την «εξαπάτηση» των συνταξιούχων, θα υπερψηφίσει δε την επίμαχη τροπολογία η Ν.Δ., παρότι ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι η ίδια θα κατηύθυνε το κοινωνικό μέρισμα σε αναπτυξιακούς δρόμους. Και ενώ κύκλοι της Πειραιώς υπογράμμιζαν ότι η Ν.Δ. δεν κρατά μικροκομματική στάση –σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταψηφίσει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος Σαμαρά το 2014–, η εν λόγω απόφαση υποδεικνύει και την αγωνία του κόμματος να μην κατηγορηθεί ως ανάλγητο απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους, άλλοτε προνομιακή ομάδα για το κυβερνών κόμμα.

Εξάλλου, η σύγκρουση της Ν.Δ. με το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα, που επιδιώκει να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωτεργάτη της αποσταθεροποίησης της χώρας –λόγω του αιτήματός του για εκλογές– και της υπαγωγής σε τέταρτο μνημόνιο, είναι πλέον καθημερινή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε χθες το βράδυ από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ότι οι εκλογές είναι η λύση για τη χώρα. Αποδομώντας μάλιστα τα κυβερνητικά επιχειρήματα, απηύθυνε μήνυμα εντός και εκτός συνόρων ότι οι σημερινές συνθήκες δεν πρέπει να συγκρίνονται με αυτές του 2015. Κι αυτό διότι σήμερα «υπάρχει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη με θέληση να αναλάβει το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος δύσκολων αποφάσεων».

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι εξαπατά τους συνταξιούχους, καθώς εμφανίζει το εφάπαξ επίδομα ως 13η σύνταξη και μάλιστα ενώ έχει προκαλέσει πολλαπλάσια απώλεια εισοδήματος σε σχέση με το «αντίδωρο». Πηγές της Ν.Δ. σημείωναν ότι η διανομή του μερίσματος θα λειτουργούσε με πιο δίκαιο τρόπο αν συνοδευόταν από κριτήρια που αφορούν τη συνολική εισοδηματική και οικονομική κατάσταση των δικαιούχων και τόνιζαν ότι το κόμμα τους θα χρησιμοποιούσε τα πλεονάσματα για να επανεκκινήσει την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τη διάταξη αποδεχόμενη ότι η διανομή (και όχι η κατεύθυνση) κοινωνικού μερίσματος είναι κατ’ αρχάς σωστό μέτρο, καθώς και για να μην κατηγορηθεί από τους «προθύμους» του Μαξίμου ότι δεν στηρίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Αλλωστε, πρόκειται για ομάδες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στις οποίες επιχειρεί να διεισδύσει η Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει επανειλημμένως ανοίγματα στις συγκεκριμένες ομάδες, ενώ μαζί με το προσκλητήριο στον μεσαίο χώρο (ευρωπαϊκές δυνάμεις) κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή προχώρησε και σε άνοιγμα προς τους ανέργους.

Μεταρρυθμιστικό σχέδιο

Ωστόσο, η υπερψήφιση δεν αποτελεί πρόβα συναίνεσης. Το αίτημα για εκλογές παραμένει, όπως και η γραμμή ότι η Ν.Δ. έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και ξέρει τι θέλει να πετύχει, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που «έχει υπογράψει μια συμφωνία που ούτε θέλει ούτε μπορεί να την αλλάξει». Τις βασικές του προτεραιότητες (μείωση φόρων και δαπανών, αποκατάσταση ρευστότητας και προσέλκυση επενδύσεων) περιέγραψε χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης, ομνύοντας σε ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επαναλάβει ενώπιον των Ευρωπαίων συνομιλητών του, τόσο στο ΕΛΚ όσο και στην Κομισιόν, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων στην παρούσα φάση, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα θέματα που φιγουράρουν στις δύο πρώτες θέσεις της ατζέντας στη Σύνοδο του ΕΛΚ την Πέμπτη είναι το προσφυγικό και η εσωτερική ασφάλεια (η οικονομία βρίσκεται στην τρίτη θέση). Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε χθες τον κ. Τσίπρα για την κατάσταση στα νησιά και για τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Οσο για την επιθετική ρητορική της κυβέρνησης έναντι του ΔΝΤ με αφορμή το ύψος των πλεονασμάτων, κύκλοι της Πειραιώς έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αναζητεί «δαίμονες». Και θύμιζαν ότι έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ στο τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστου του 2015, στο συμπληρωματικό μνημόνιο και την Εκθεση Συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση τον περασμένο Ιούνιο και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή