Αντίστροφη μέτρηση για κρίσιμες αποφάσεις στο Κυπριακό

Αντίστροφη μέτρηση για κρίσιμες αποφάσεις στο Κυπριακό

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές συνομιλίες με το Κυπριακό στο επίκεντρό τους, τόσο ανάμεσα στους ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου Αλ. Τσίπρα και Ν. Αναστασιάδη, όσο και με παράγοντες και αξιωματούχους της Ε.Ε., αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα ενημερώσει, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το σύνολο των ομολόγων του. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο το αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία, όπως επιβεβαίωσε εκ νέου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Τζανακόπουλος, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ως «απαραίτητη προϋπόθεση» προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πολυμερής διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη. Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «διπλωματικές επαφές» προκειμένου να γίνουν σύντομα ανακοινώσεις «για συγκεκριμένα πράγματα».

Στην Κύπρο, λίγο πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η επερχόμενη διάσκεψη είναι «μία πραγματική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, μία ευκαιρία για την οποία δώσαμε για χρόνια μάχες σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, τον Ιανουάριο, η τουρκική ηγεσία «θα είναι εκεί υποχρεωμένη να καταθέσει την άποψή της για την επίλυση του μεγάλου ζητήματος της ασφάλειας στον τόπο μας». Ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η συνολική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται «σε ένα πραγματικά κομβικό και κρίσιμο σημείο», τονίζοντας πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι «καλά προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο». Ο κ. Αναστασιάδης, απαντώντας ουσιαστικά και στην κριτική την οποία δέχθηκε από ορισμένους στην αντιπολίτευση, επισήμανε ότι θεωρεί την παρουσία της Κύπρου στην πολυμερή διάσκεψη ως «εκ των ων ουκ άνευ», ενώ προσέθεσε πως υπάρχει σχεδόν καθημερινός συντονισμός και συνεννόηση με την Ελλάδα για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια.

«Κασσάνδρες»

Στην κυπριακή αντιπολίτευση απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βίκτ. Παπαδόπουλος (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ν. Χριστοδουλίδης θα συνοδεύει σήμερα τον κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες), ο οποίος μίλησε για «Κασσάνδρες, που πολλάκις έχουν διαψευστεί και που από πρωίας μέχρι νυκτός μηδενίζουν τα πάντα, διαστρεβλώνουν, κινδυνολογούν και ενσπείρουν τον φόβο και τον πανικό». Την ενδοκυπριακή αντιπαράθεση μετέφερε σε ελλαδικό έδαφος ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος σε συνέντευξή του (Maximum 93.6 Αλεξανδρούπολης) μίλησε για «συμβούλους» του υπουργείου Εξωτερικών που «κουνούν το δάχτυλο στους Κυπρίους». Στον κ. Θεοδωράκη και σε κάποια ΜΜΕ στην Κύπρο απάντησε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς. «Φασισμός είναι να μου χρεώνονται για κυπριακό, από “πολιτικά βαποράκια”, απόψεις εξαιρετικού καθηγητή Α. Συρίγου, στελέχους και Γενικού Γραμματέα κυβερνήσεων Ν.Δ.», έγραψε χθες το απόγευμα ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα παραμείνει και σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Ι. Κασουλίδη, στη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή