Ελεγχος ροών από Frontex στα σύνορα

Ελεγχος ροών από Frontex στα σύνορα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο Frontex σχεδιάζει να αναπτύξει δυνάμεις στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και την Αλβανία.

Το αίτημα υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο και αποσκοπεί –σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους– στον έλεγχο των «δευτερογενών ροών». Των μετακινήσεων δηλαδή παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα στη Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, μέσω του λεγόμενου «βαλκανικού άξονα».

Σχολιάζοντας πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «από τον Σεπτέμβριο είχαμε καλέσει τον Frontex και ο οργανισμός αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα για να μειώσει τις δευτερογενείς ροές». Ο κ. Μουζάλας διέψευσε ότι το ελληνικό αίτημα προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό υποδηλώνει ανησυχία της Ελλάδας ή αντίστοιχα των Ευρωπαίων εταίρων για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά από την «Κ», ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι η ελληνική πρωτοβουλία ήρθε σε απάντηση της πάγιας κριτικής των χωρών του Βίσεγκραντ σχετικά με εκατοντάδες διελεύσεις παράνομων μεταναστών ημερησίως από τα ελληνικά χερσαία σύνορα.

Στο δημοσίευμά του, το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις του Frontex. Η πρώτη με την επωνυμία «Operation Focal Point 2017» θα επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια. Η δεύτερη, αντίστοιχα, με την επωνυμία «Flexible Operational Activities 2017», προβλέπει εντατικές περιπολίες στα σύνορα για να αποφευχθεί η παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων. Γράφει το γερμανικό περιοδικό: «Ο Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ελληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αποτελεί την αντίδραση της Ε.Ε. στην ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Αγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη λεγόμενη βαλκανική οδό».

Εκπρόσωποι του Frontex και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, υπάλληλοι του Frontex θα περιπολούν με δύο ομάδες κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων, ενώ για τις ανάγκες της επιχείρησης θα τεθούν σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων, το ένα στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους.

Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις του Frontex ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία, όπου μέχρι σήμερα απλώς κατέγραφαν μετανάστες. Πάντως, Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε χθες στην «Κ» ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες των δύο επιχειρήσεων δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί, ενώ εκπρόσωποι του Frontex που ρωτήθηκαν σχετικά αρνήθηκαν να σχολιάσουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο του 2015, υπήρξε δέσμευση για ενεργοποίηση του Frontex στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή