Νέες αποκαλύψεις του Βαρουφάκη για Σόιμπλε – Σαμαρά

Νέες αποκαλύψεις του Βαρουφάκη για Σόιμπλε – Σαμαρά

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Βήματος. Συνεχίζοντας στην ίδια λογική που των αποκαλύψεων που έκανε στην προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης», ο κ. Βαρουφάκης είπε πως ο γερμανός υπουργός συμπεριφέρθηκε με «σκαιό» τρόπο στον Αντώνη Σαμαρά και επανέλαβε ότι ο ισχυρός Γερμανός είχε (προ) αποφασίσει να «ρίξει» την κυβέρνηση του Μεσσήνιου πολιτικού.

«Η αντιμετώπιση του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του από το Βερολίνο ήταν απαράδεκτη. Είχαν κάνει κάποιες δεσμεύσεις απέναντι στον κ. Σαμαρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και υπήρχε μεγάλη στήριξη στον Σαμαρά μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2014 το Βερολίνο δεν ήταν πια διατεθειμένο να κρατήσει τις δεσμεύσεις του» είπε μιλώντας στο Βήμα.

Στην κομβική ερώτηση αν θα είχαμε βγει από την κρίση αν ο Σόιμπλε δεν έκανε όσα ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης ότι έκανε, ο πρώην υπουργός απάντησε:  «o Σόιμπλε δεν είχε άλλη επιλογή και απέσυρε την στήριξή του. Υπήρχαν δύο επιλογές την περίοδο Σαμαρά: ή να υπάρξει τρίτο μνημόνιο και ο Σαμαράς να περάσει όλα τα μέτρα ή να υπάρξει βαθιά αναδιάρθρωση χρέους».

Για τον Αλέξη Τσίπρα

O κ. Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρώην «σύντροφο» του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «είναι νομοτελειακό, όταν έχεις δεχθεί ένα τοξικό δάνειο, το οποίο είναι αδύνατο να αποπληρωθεί, αυτός ο πρωθυπουργός «καίγεται». Κάθε μνημόνιο “καίει” έναν πρωθυπουργό», ενώ πρόσθεσε πως «προς το παρόν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον Αλέξη Τσίπρα», ενώ συμπλήρωσε πως «ο πρωθυπουργός έχει υποταχθεί στο δόγμα Παπακωνσταντίνου, νυν υπέρ πάντων, η επόμενη δόση».

«Θα έρθει η ρήξη»

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «το ΔΝΤ έχει απόλυτα, δίκιο ότι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι γελοιωδέστατο, αλλά είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω, τώρα» και πρόσθεσε πως «εγώ δεν θα υπέγραφα κανένα καινούργιο χαρτί, θα απαιτούσα 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα για κάθε χρόνο, για τα επόμενα 15 χρόνια και αναδιάρθρωση χρέους χθες». Τέλος ο πρώην υπουργός προδίκασε πως «Η ρήξη, θα γίνει, είναι νομοτελειακά δεδομένη»

Οι χθεσινές αποκαλύψεις

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «η αρπαγή της Ευρώπης» ο κ. Βαρουφάκης ήταν αποκαλυπτικός.

«Το τρίτο Μνημόνιο το σχεδίαζαν από το 2013 – 2014. Ο λόγος που η κυβέρνηση Σαμαρά τελείωσε ήταν απλός. Ο Σόιμπλε από τον Ιούνιο του 2014 αποφάσισε ότι ο κ. Σαμαράς δεν του κάνει πλέον», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, κάποια στιγμή τον ρώτησε: «Βόλφγκανγκ πες μου πότε αποφάσισες να ρίξετε τον Σαμαρά;». «Μου είπε τον Ιούνιο του 2014».

Αναδρομή στο 2014

Όσοι θυμούνται τα γεγονότα θα έχουν στην μνήμη τους το επεισόδιο του Σεπτεμβρίου του 2014 με τον τότε Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία Παναγιώτη Ζωγράφο, που οδήγησε τελικά στην παραίτηση του. Αφορμή ήταν επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Τότε το πρωθυπουργικό γραφείο είχε κατηγορήσει τον Έλληνα πρέσβη ότι δεν δίνει σαφή εικόνα για τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης στην Αθήνα. Τότε τα ρεπορτάζ της εποχής έκαναν λόγο για φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Έλληνα πρέσβη και τον στενό συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού. Ο πρέσβης παραιτήθηκε τελικά μετά το συμβάν, το περιστατικό ωστόσο άσχετα από το ποιος είχε δίκαιο ή άδικο, αποτύπωνε το κακό κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, που ενσαρκώθηκε τελικά στην στάση του Σόιμπλε να αντιπροτείνει στην ελληνική κυβέρνηση την είσοδο με νέο δάνειο της Γερμανίας στο πρόγραμμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή