Σε κοινή γραμμή Αθήνα – Λευκωσία για το Κυπριακό

Σε κοινή γραμμή Αθήνα – Λευκωσία για το Κυπριακό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βήματα και την κοινή στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συζήτησαν χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Είδαμε όλα τα σενάρια και έχουμε κάνει τις προβλέψεις μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας, ενώ ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε κοινή γραμμή, «απόλυτα ευθυγραμμισμένοι». Εκτός από την προφανή ανάγκη για συνεννόηση ενόψει της πολυμερούς της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη, αλλά και για ενημέρωση σχετικά με τις έως τώρα επαφές σε διακοινοτικό και διεθνές επίπεδο, οι δύο ηγέτες συναντώνται σε μια συγκυρία όπου η ανησυχία εντείνεται για πολλούς και διάφορους παράγοντες.

Τον κ. Τσίπρα πλαισίωναν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκης, ενώ ο κ. Αναστασιάδης συνοδευόταν από τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη και ένα ακόμη μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης. Προφανώς, το βασικό μενού των συζητήσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τα κεφάλαια στα οποία η Αθήνα έχει εξ ορισμού θέση και άποψη. Παρά το γεγονός ότι η τροπή των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να προεξοφληθεί, καθίσταται σαφές πως τα συγκεκριμένα δύο κεφάλαια κρύβουν όλες τις δυσκολίες επίλυσης του Κυπριακού. Εχει γίνει πάντως σαφές ότι το μεταβατικό σενάριο, όπως έχει αποκαλυφθεί από την «Κ» ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά.

Η συνεννόηση ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη είναι απλώς ένα από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, προτού διευθετηθεί ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι «ωφέλιμες» ημέρες για τη διμερή συνάντηση πριν από την 12η Ιανουαρίου 2017, οπότε και έχει καθοριστεί η πολυμερής διάσκεψη της Γενεύης, λιγοστεύουν, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων υπό τους γενικούς γραμματείς των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας. Παράλληλα, υπάρχει πρόοδος και στις διακοινοτικές συνομιλίες και δη σε εκείνες που διεξάγονται ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Βάσει των συνεννοήσεων που έχουν ήδη γίνει ανάμεσα στον κ. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, έως τις 9 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της διακοινοτικής διαδικασίας στη Γενεύη, θα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις ή τέσσερις συναντήσεις ανάμεσα στους ηγέτες, ενώ οι διαπραγματευτές θα έχουν εκ του σύνεγγυς επαφές τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Σήμερα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ ο κ. Τσίπρας θα θέσει το Κυπριακό στους Σοσιαλιστές.

Ελενη Βαρβιτσιωτη, Βασιλησ Νεδοσ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή