Αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το εύρος και τη σημασία των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά υπό το πρίσμα του αμοιβαίου ενδιαφέροντος Ελλάδας – ΗΠΑ, συνομίλησαν χθες ο ΑΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης και ο Α/ΓΕΝ Γ. Γιακουμάκης με τον αντιναύαρχο Κρίστοφερ Γκρέιντι, αρχηγό του 6ου Αμερικανικού Στόλου, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του κ. Γκρέιντι, που προχθές επέβαινε και στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» με τον υπουργό Εθν. Αμυνας Π. Καμμένο, δεν αποτελεί την πρώτη Αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα και είναι απολύτως δηλωτική του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Ελλάδα σε αυτή την κομβική για την ευρύτερη περιφέρεια περίοδο. Πέρα από την προφανή σημασία της ναυτικής βάσης της Σούδας για τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, η στρατιωτική ηγεσία επιθυμεί να αναδείξει ιδιαίτερα και τη λειτουργία του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC), το οποίο έχει υψηλότατες προδιαγραφές ακόμη και για τα συμμαχικά δεδομένα.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ελλάδας, αλλά και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, φαίνεται και από τις εκκρεμείς υποθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Χθες, στην ετήσια παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Λόκχιντ Μάρτιν, ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin Aeronautics για την Ελλάδα, Μέση Ανατολή και Αφρική, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να έχει η προώθηση της αναβάθμισης του συνόλου ή μέρους του στόλου των F-16 της Π.Α. (διαθέτει 155 αεροσκάφη αυτού του τύπου), όπως και η παράταση της συμπαραγωγής (όχι μόνο F-16 αλλά και C-130J) με την ΕΑΒ από 6 έως και 8 ή 10 χρόνια. Παρόντος και του στρατιωτικού ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ, ο κ. Πλέσσας επισήμανε ότι εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί, μπορεί να παραγγείλει και F-35. Η Lockheed υπολογίζει ότι το κόστος του συγκεκριμένου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς θα έχει πέσει στα περίπου 85 εκατ. δολ. ανά τεμάχιο. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα F-35 στην ευρύτερη περιοχή έφθασαν προχθές στο Ισραήλ.

Και χθες, πάνω από το Αιγαίο σημειώθηκαν τρεις εικονικές αερομαχίες με ένα οπλισμένο ζεύγος τουρκικών F-16, το οποίο εισήλθε στο FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου και εξήλθε από αυτό μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Οι εμπλοκές ανάμεσα στα τουρκικά αεροσκάφη και το ζευγάρι των ελληνικών F-16, που σηκώθηκαν από τη Λήμνο για να τα αναχαιτίσουν, σημειώθηκαν στις 13.50 (νοτίως Χίου), τις 14.00 (βορείως Ψαρών) και τις 14.10  (ΒΔ Λέσβου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή