Πυρά κατά Τσίπρα από Γεννηματά και Θεοδωράκη

Πυρά κατά Τσίπρα από Γεννηματά και Θεοδωράκη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική εξ αριστερών άσκησε χθες το ΠΑΣΟΚ στον Αλ. Τσίπρα, καθώς η κ. Γεννηματά όχι μόνον κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός είναι προσωπικά υπεύθυνος για την αντίδραση των θεσμών που προκάλεσαν οι εξαγγελίες του, αλλά τον κάλεσε να βρει τη λύση και να μην χάσουν έστω αυτή τη μικρή χριστουγεννιάτικη βοήθεια που έταξε στους συνταξιούχους.

«Δυστυχώς, οι ψευτοπαλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του», επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε την απόφαση του ESM να «παγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος «μειωτική για τη χώρα, και επιβαρυντική για το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα».

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφάπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα» κατέληξε η κ. Γεννηματά, με τους συνεργάτες της να υπενθυμίζουν ότι «από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του βοηθήματος». Υπονοούσαν έτσι ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει μεν τη συγκεκριμένη επιλογή στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καταγγέλλοντας προσωπικά τον κ. Τσίπρα για παροιμιώδη ανευθυνότητα.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι στελέχη της Χαρ. Τρικούπη μόνον απροσδόκητη δεν θεωρούσαν τη χθεσινή εξέλιξη. «Είναι προφανές πια ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνον δεν έχει κανένα συγκροτημένο σχέδιο, αλλά δεν μπορεί να σταθμίσει τις διεθνείς εξελίξεις παίζοντας στα κόκκινα με τη διαπραγμάτευση», έλεγε στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά. Η ίδια πηγή εκτιμούσε, επιπλέον, ότι «μπορεί ο κ. Τσίπρας να μην θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, αλλά αυτό ενδέχεται να συμβεί παρά τη θέλησή του αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει πάντα κάποιο αόρατο χέρι να σώσει τη χώρα τελευταία στιγμή, όπως προφανώς θέλει να πιστεύει».

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ήταν η ανακοίνωση του Ποταμιού. «Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Πριν από μια δύσκολη συμφωνία πάντα έχουμε δραματοποίηση της κατάστασης με “αποκαλύψεις” και σκληρές δηλώσεις. Τελικά, μπαίνουν όλα στο τραπέζι και βρίσκεται λύση. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Ο κ. Τσίπρας όταν φθάσει στο παρά πέντε θα υπογράψει, μιλώντας ξανά για “ηρωική διαπραγμάτευση” και πανηγυρίζοντας για την επιτυχία. Μόνο που τον λογαριασμό και των καθυστερήσεων και κυρίως των λάθος προτεραιοτήτων στις διαπραγματεύσεις τον πληρώνει η κοινωνία», ήταν το σχόλιο-πρόβλεψη του Στ. Θεοδωράκη.

Το Ποτάμι, ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ επιφυλασσόταν για τη στάση του ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας. Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη θεωρούσαν αδιανόητο «να επιδιώκει ο κ. Τσίπρας να επιβραβεύσουμε τις επιπολαιότητές του», ενώ τόνιζαν ότι «ακόμη και αν βρεθεί τρόπος να δοθεί το επίδομα στους συνταξιούχους, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση λόγω των δικών της λαθών θα αποδεχθεί ακόμη σκληρότερα μέτρα τα οποία θα τα πληρώσει όλη η κοινωνία». Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Θεοδωράκης συγκαλεί εκτάκτως στις 12 κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Πολιτικού του Συμβουλίου, χωρίς να αποκλείεται η τελική απόφαση του Ποταμιού να είναι η αποχή του από την ψηφοφορία, ώστε διά αυτής της οδού να αποδοκιμάσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή