Αναστολή της παροχής του βοηθήματος και συνεννόηση με τους θεσμούς ζητά η ΝΔ

Αναστολή της παροχής του βοηθήματος και συνεννόηση με τους θεσμούς ζητά η ΝΔ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή της παροχής του βοηθήματος προτείνει η ΝΔ ως λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το έκτακτο επίδομα που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας και έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των δανειστών, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη της Β' αξιολόγησης. 

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως οι αρχικοί τους φόβοι έχουν επιβεβαιωθεί καθώς μετά τις προειδοποιητικές βολές του Βερολίνου (μέσω Β. Σόιμπλε) ακολούθησε το «πάγωμα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την ελάφρυνση του χρέους και η εξαγγελία των θεσμών πως «οι αποφάσεις της Ελληνικής κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας».

Όλα αυτά στην Πειραιώς θεωρούν πως είναι άσχημα σημάδια και η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει εκ νέου σε τροχιά αβεβαιότητας. Επειδή ωστόσο είναι υπέρ του επιδόματος, όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ζητούν από την κυβέρνηση να ανασταλεί προσωρινά μέχρι να υπάρξει συνεννόηση με τους Θεσμούς. 

Αυτό είπε και από το βήμα της Βουλής νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης εκφράζοντας την δέσμευση του πως η ΝΔ θα ψηφίσει το βοήθημα, αν πρώτα υπάρξει συνεννόηση με τους θεσμούς. 

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση πάρει πίσω την τροπολογία, να συμφωνήσει πρώτα με τους θεσμούς και να την ξαναφέρει προς ψήφιση. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως αυτό αποφασίστηκε σε μια δυσμενή περίοδο για την χώρα και ήδη οι κίνδυνοι εμφανίστηκαν καθώς  ο ESM «πάγωσε» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση βιασύνη. Λέμε ναι στο επίδομα, αλλά όχι στον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και πρόσθεσε πως «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει την προεκλογική της απόδραση, γι’ αυτό έχει βάλει πάλι την ηρωική φουστανέλα του δημοψηφίσματος».

Στην ίδια λογική κινήθηκε στην ομιλία του και ο Δ. Σταμάτης, ο οποίος είπε «εμείς λέμε "ναι" στο επίδομα και "όχι" στον εκβιασμό και την εξαπάτηση» και κάλεσε την κυβέρνηση να πει για ποιον λόγο κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, αν και ήταν σαφές από χθες, ότι η ΝΔ θα δήλωνε υπέρ της τροπολογίας για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η λογική του «παρών»

Με αυτά τα δεδεομένα και χωρίς η ΝΔ να είναι αντίθετη με το επίδομα αλλά μην θεωρεί πως έγινε με τις κατάλληλες προυποθέσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση προχώρησε στην απόφαση της να ψηφίσει «παρών». Είναι αλήθεια ωστόσο πως στο εσωτερικό της ΝΔ διατυπώθηκαν όλες οι απόψεις.

Υπέρ του «όχι» τάχθηκαν όσοι με αυτό τον τρόπο ήθελαν να συμβολίσουν το τέλος μιας εποχής λαικισμού. Υπήρξαν και πολλοί υποστηρικτές του «ναι», στην λογική ότι πρόκειται για ένα μικρό επίδομα και δεν μπορεί η ΝΔ να μην στηρίξει τους ασθενέστερους. 

Ο κ. Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του αποφάσισαν τελικά – με τις παρούσες συνθήκες- το «παρών». Η λογική στηρίζεται στο γεγονός, όπως υποστηρίζουν στην Πειραιώς πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει κάνει επαρκή ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και η ΝΔ δεν μπορεί να μπει ούτε κατά διάνοια στην διαδικασία να διακινδυνεύσει το παραμικρό στην πορεία της χώρας.

«Δείχνει την υπευθυνότητα του Μητσοτάκη» σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς και προσθέτουν πως «σπάει τον φαύλο κύκλο του λαικισμού» βάζοντας το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή