«Κατηγορώ» αντιπολίτευσης προς Τσίπρα

«Κατηγορώ» αντιπολίτευσης προς Τσίπρα

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους της συγκυβέρνησης, της Χρυσής Αυγής, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ, εγκρίθηκε χθες το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά μια μαραθώνια και τρικυμιώδη συνεδρίαση, η τροπολογία μέσω της οποίας νομοθετείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού για παροχή εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθέτησε στάση «παρών» στην ψηφοφορία, ενώ απείχαν το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Συγκεκριμένα, επί 257 παρόντων, 196 ψήφισαν «ναι», και 61 δήλωσαν «παρών».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, πάντως, ανεξαρτήτως τελικής στάσης στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από σχετική απόφαση του πρωθυπουργού, κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά τον κ. Αλ. Τσίπρα για «τακτικισμούς» που βλάπτουν και τον κοινοβουλευτισμό, αλλά και τη χώρα. Ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός ότι σε μια εξαιρετικά σπάνια στιγμή για το Κοινοβούλιο, πολλές φορές ακούστηκαν σκληρά επίθετα («απατεώνας» και «τυχοδιώκτης») όταν ο λόγος των επικριτών αφορούσε προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Στον αντίποδα, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύοντας πως κεντρικός στόχος των επιλογών τους στη Βουλή, στην παρούσα συγκυρία, ήταν να εκθέσουν τη Ν.Δ. για τη στάση της να μην υποστηρίξει με ένα σαφές «ναι» την τροπολογία, κατηγορούσαν την ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ταυτίζονται με εχθρικές προς τη χώρα δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, εξαπέλυαν διαρκώς επιθέσεις ευθέως κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Τη στιγμή που υπάρχουν πισώπλατες μαχαιριές εκ μέρους συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κύκλων, και αναφέρομαι στον κ. Σόιμπλε, ποια είναι η θέση της Ν.Δ.; Εχετε ιδεολογική και πολιτική συγγένεια με τις προτάσεις Σόιμπλε», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και πρόσθεσε πως «μια θετική ψήφος από την αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να ξεπλύνει ένα μέρος των ευθυνών της για τις δολοφονικές επιθέσεις των κυβερνήσεών της έναντι των συνταξιούχων». Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς σημείωσε πως η στάση της Ν.Δ. «είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να τραυματίσουν την Ελλάδα». Για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ.: «Καλά Χριστούγεννα και καλή τύχη όταν πάτε στις περιφέρειές σας να εξηγήσετε στους συνταξιούχους τι κάνατε».

«Το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρουν τόσο οι συνταξιούχοι, αλλά οι εκλογές και πώς θα περιορίσει την έκταση της ήττας της», σχολίασε ο εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης, για να συνεχίσει: «Προετοιμάζετε την εκλογική σας απόδραση. Γι’ αυτό έχετε βάλει πάλι τη φουστανέλα του δημοψηφίσματος, όπως τότε που κάνατε το “Οχι” “Ναι” μέσα σε μία εβδομάδα. Και βρίσκετε πάλι τους γνώριμους εχθρούς σας».

«Ο πρωθυπουργός θα πληρώσει τα λάθη του και μάλιστα εντόκως», σχολίασε ο κοιν. εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης Ανδ. Λοβέρδος.

Για «σκηνικό αντιπαράθεσης» που «στρώνει το έδαφος να περάσουν νέα σκληρά μέτρα που έρχονται» μίλησε ο κοιν. εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης.

«Δεν συμμετέχουμε στην κακοσκηνοθετημένη παράστασή σας», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

«Λυπούμαι που θέλετε συναίνεση α λα καρτ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης.

«Οι ηρωισμοί που βλέπουμε σε αυτή την αίθουσα δεν έχουν κανένα νόημα», σχολίασε εκ μέρους της Χ.Α. ο Δημ.Κουκούτσης.

«Λυπάμαι για το ότι στις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης πράγματα τα οποία είναι πολύ σκληρά για τη χώρα, και τα γνωρίζουν, δεν βρίσκουν έστω ένα λεπτό στην ομιλία τους, στη ρητορική τους για να τα καταθέσουν», ανέφερε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος σε μια αποστροφή της ομιλίας του φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν άλλες επιλογές ως προς τη διάθεση του βοηθήματος: «Προέκυψε αυτό το ποσό, το οποίο δεν είναι εντός της συμφωνίας. Και αφού προέκυψε, η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση συγκεκριμένη και είπε να διατεθεί εκεί. Προφανώς θα μπορούσε να πάρει και μια άλλη απόφαση, να διατεθεί αλλού ή να γίνει ένας διάλογος για το πού θα διατεθεί», είπε ο κ. Βούτσης.

Σφοδρή σύγκρουση Αδ. Γεωργιάδη – Π. Πολάκη

Εκτός ορίων φραστικό επεισόδιο κατεγράφη χθες στη συνεδρίαση της Βουλής, με πρωταγωνιστές τον εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη και τον αναπλ. υπουργό Υγείας Π. Πολάκη. Ολα άρχισαν όταν ο κ. Γεωργιάδης, μνημονεύοντας παλαιότερη ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία χαρακτήριζε «κότες» όσους θα απαντούσαν «Ναι» στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού, είπε ότι ο κ. Πολάκης υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο και παραμένοντας στην κυβέρνηση είναι «κότα λειράτη».

«Κοίτα με βαθιά μέσα στα μάτια», άρχισε την απάντησή του ο κ. Πολάκης απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη και συνέχισε: «Δεν μοιάζουμε. Εμείς δεν προσκυνήσαμε σε αυτή τη ζωή». Συνέχισε όμως υποστηρίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και η σύζυγός του έστελναν «ραβασάκια για διορισμούς». Τότε επήλθε η έκρηξη:

Α.Γ.: «Κύριε Πολάκη, θα φέρετε τώρα στη Βουλή τα “ραβασάκια” τα δικά μου και της γυναίκας μου. Εάν δεν τα φέρετε, θα κάνω μήνυση και εσείς θα αιτηθείτε να αρθεί η ασυλία σας, για να τα φέρετε στο δικαστήριο. Δεν θα κρύβεσαι, όμως, ρε γαϊδούρι, πίσω από την ασυλία. Το κατάλαβες; Ψεύτη. Θρασύδειλε, απατεώνα, που τολμάς και πιάνεις στο στόμα σου το όνομα της γυναίκας μου. Γαϊδούρι. Απατεώνα».

Π.Π.: «Κάνε μου μήνυση! Θα πω μόνο ένα παράδειγμα, και θα έρθουν και όλα τα χαρτιά. Είχατε, ναι ή όχι, άμισθη συνεργάτη στο γραφείο Τύπου σας μια κυρία η οποία δεν είχε κανένα προσόν γι’ αυτή τη θέση;».

Κάποια στιγμή ο κ. Πολάκης είχε εξίσου σκληρή φραστική σύγκρουση και με τον κ. Μ. Σαλμά (Ν.Δ.), ο οποίος ακούστηκε να χαρακτηρίζει τον αναπλ. υπουργό Υγείας «παλιοκτήνος, παλιοτόμαρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή