Σήμα στήριξης Ευρωσοσιαλιστών προς την Αθήνα

Σήμα στήριξης Ευρωσοσιαλιστών προς την Αθήνα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμάχους και αντιπάλους, στην αντιπαράθεση που έχει εκδηλωθεί με επίκεντρο τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετράει η Αθήνα. Η κυβέρνηση, προχωρώντας χθες στην ψήφιση στη Βουλή του επιδόματος προς τους συνταξιούχους, διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μετρήσει χθες στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, όπου συμμετείχε για άλλη μία φορά ως παρατηρητής, τους συμπαραστάτες της κυβέρνησης στο μέτωπο έναντι των θεσμών και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί. Τα μηνύματα που και δημοσίως διατυπώθηκαν παραπέμπουν σε ένα κοινό μέτωπο Ευρωσοσιαλιστών, το οποίο μένει να φανεί πόσο ενιαίο θα παραμείνει αλλά και πόσο μπορεί να απαντήσει πειστικά σε όσα οι θεσμοί υποστηρίζουν προκειμένου να εδραιώσουν τις ενστάσεις τους, αλλά και στις κατά βάση γερμανικές αντιρρήσεις έναντι του τρόπου με τον οποίο κινήθηκε η Αθήνα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των Σοσιαλιστών, ανέφερε ότι μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση –δείχνοντας με τον τρόπο αυτό προς την πλευρά του Βερολίνου– και ότι η δική του εκτίμηση είναι πως αποτελεί δικαίωμα της κυβέρνησης η αναδιανομή της υπεραπόδοσης εσόδων, εφόσον δεν παραβιάζει τους στόχους της συμφωνίας. Προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι όσοι θεωρούν υπερβολικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς και ότι η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι συμπαγής, στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, και δεν θα πρέπει να αμφισβητείται.

Υποστηρικτικός ως προς τις ελληνικές θέσεις εμφανίσθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη δήλωσή του κατά την είσοδο στη Σύνοδο Κορυφής. «Υποστηρίζω τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, ο οποίος επιπλέον υποστήριξε τις ενέργειες του πρωθυπουργού όσον αφορά τις παροχές, κάνοντας λόγο για «κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει». Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της αξιοπρεπούς, όπως είπε, αντιμετώπισης της Ελλάδας όσον αφορά το θέμα του χρέους και την επιστροφή της χώρας στη σταθερότητα.

Στήριξη για τις παροχές που εξήγγειλε έλαβε ο κ. Τσίπρας και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, μάλιστα, εμφανίστηκε να συμφωνεί ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, στη βάση της ελληνικής πρότασης για πλεονάσματα 2,5%, και 1% να διοχετεύεται για την ανάπτυξη. Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα ήταν αδιανόητο να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, καθώς, όπως πρόσθεσε, ένα τέτοιο πρόβλημα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό φάνηκε να ασπάζεται την επιχειρηματολογία της Αθήνας ότι στην Ευρώπη το τελευταίο που επιθυμούν στη δεδομένη συγκυρία είναι ένα επιπλέον μέτωπο αστάθειας.

Στη σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και έκανε λόγο για εκβιασμούς από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, χαρακτήρισε «ντροπιαστική και απαράδεκτη» την απόφαση του Eurogroup για «πάγωμα» των αποφάσεων για το χρέος και εξέφρασε τη στήριξή του προς την ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup», επικρίνοντας εμμέσως τα όσα ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί αναστολής υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή