Παυλόπουλος: «H κρίση οφείλεται στην πολιτική λιτότητας της Ε.E.»

Παυλόπουλος: «H κρίση οφείλεται στην πολιτική λιτότητας της Ε.E.»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι η κρίση χρέους οφείλεται στην πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία που απεύθυνε με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η κρίση «οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στην εφαρμοζόμενη σήμερα συγκεκριμένη πολιτική λιτότητας –άρα όχι σε κάθε πολιτική λιτότητας– η οποία μπορεί μεν να αντιμετωπίζει φυσικά προσκαίρως το πρόβλημα των ελλειμμάτων, πλην όμως, εξαιτίας της επέκεινα δραματικής συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, οδηγεί σε έκρηξη χρέους, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες, με έμφαση και στις συνέπειες που σχετίζονται με την εξελισσόμενη, επίσης διαρκώς γενικευόμενη στην Ευρωζώνη, τραπεζική κρίση».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, οι μέθοδοι ελάφρυνσης του χρέους για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης «πρέπει να ερμηνεύονται με βάση τη θεμελιώδη νομικώς τεχνολογική μέθοδο, όπως απαιτεί η αρχή της αλληλεγγύης». Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η αρχή της αλληλεγγύης «συγκροτεί το θεμέλιο συνοχής της Ευρωζώνης, έναντι των κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυσή της». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δημιουργήθηκε όταν έγινε αντιληπτό «ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα –που ξέσπασε την άνοιξη του 2010– δεν ήταν ένα μεμονωμένο φαινόμενο», γι’ αυτό και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους προσωρινούς μηχανισμούς (EFSF και EFSM). Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, οι τεχνικές ελάφρυνσης του χρέους δεν επικεντρώνονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά έχουν «διεθνή και ευρωπαϊκή σημασία», καθώς η κρίση δημοσίου και ιδιωτικού χρέους «πλήττει σχεδόν το σύνολο» των κρατών της Ευρωζώνης. Τις εργασίες της Διεθνούς Επιτροπής συντόνισαν ο καθηγητής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EPLO κ. Σπ. Φλογαΐτης, καθώς και ο καθηγητής Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών κ. Αιμίλιος Αυγουλέας. Στη συγκεκριμένη επιτροπή συμμετέχουν κυρίως καθηγητές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπως οι κ.κ. Μπάρι Αϊχενγκριν, Μιγκέλ Πογιάρες, Ρίτσαρντ Πόρτες, Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή