Spiegel: ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε σε ρόλο επαναστάτη

Spiegel: ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε σε ρόλο επαναστάτη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel ασχολείται με το «ελληνικό δράμα που απειλεί να κλιμακωθεί ξανά». Το γερμανικό περιοδικό, με τίτλο «Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε», περιγράφει τα όσα διαδραματίστηκαν μεταξύ Αθήνας-δανειστών μετά το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αρχικά κάνει αναφορά στο ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Εφης Αχτσιόγλου στη Γερμανία, όπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών καλείται να δικαιολογήσει τις εξαγγελίες Τσίπρα για 13η σύνταξη και ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α Αιγαίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου «οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν διατρέχουν κίνδυνο».

Όπως γράφει το Spiegel, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ παρουσιαζόταν ως ''λιοντάρι'', όμως, αποδείχθηκε ''γατάκι"», προσθέτοντας πως δεν άσκησε πραγματική πίεση στο Eurogroup. «Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά στην πραγματικότητα οι εν λόγω αποφάσεις θα πρέπει να συζητηθούν με τους δανειστές», σημειώνει το δημοσίευμα.

Το γερμανικό περιοδικό σκιαγραφεί την νέα τακτική που ακολουθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, η οποία τον οδηγεί σε ρήξη με τους θεσμούς για ακόμη μία φορά.

«Φαίνεται πως ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε. Ο χαρισματικός ρήτορας, που καλλιεργεί την πολεμική διάθεση. «Κανείς δεν θα ζητήσει άδεια για να δώσει χρήματα σε όσους έχουν ανάγκη», είπε. Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η Ελλάδα «θυσιάστηκε στο όνομα της Ευρώπης», γράφει το Spiegel και προσθέτει: «Ο Τσίπρας είχε τόση αυτοπεποίθηση την άνοιξη του 2015. Εκείνη την εποχή, πυροδότησε μια μάχη εξουσίας, η οποία κατέληξε με την Ελλάδα να χρεοκοπεί. Από τότε ο πρωθυπουργός ήταν αιχμάλωτος των απαιτήσεων της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, που η Ελλάδα έπρεπε να συμφωνήσει για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Αλλα ο ρόλος του πιστού μεταρρυθμιστή των δανειστών κούρασε τον Τσίπρα. Ηταν συχνά κυκλοθυμικός, πικραμένος και ανυπόμονος».

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στον ρόλο του επαναστάτη και ενεργεί ελεύθερα. «Κατά την γνώμη του, μπορεί μόνο να κερδίσει», σημειώνει και αναφέρει τα πιθανά σενάρια:

«Οι πιστωτές να δώσουν τις ευχές τους και να αποδεχθούν ηπιότερα μέτρα λιτότητας. Αυτό θα αυξήσει την δημοτικότητά του και θα αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής του. Αν οι δανειστές δεν ''παίξουν'', ο Τσίπρας θα επιδιώξει εκλογές – παρότι ο Τσακαλώτος το αρνήθηκε στο Βερολίνο. Αντί να είναι διστακτικός, θα γίνει ένας σεβαστός αντίπαλος των πιστωτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή