ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμευση περιοχών από την Aγκυρα

desmeysi-periochon-apo-tin-agkyra-2165977

Στην παγίωση σταθερών πεδίων βολής στο βόρειο, το κεντρικό και το ανατολικό Αιγαίο αποσκοπούν οι τελευταίες οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) που εξέδωσε η Αγκυρα, προκειμένου να δεσμεύσει τρεις περιοχές για ασκήσεις σχεδόν για όλη τη διάρκεια του 2017. Με τις NAVTEX 821/16, 822/16 και 823/16, η τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία δεσμεύει τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται στα διεθνή ύδατα στο τρίγωνο μεταξύ Αγίου Ορους, Θάσου και Σαμοθράκης, στα βορειοανατολικά της Σκύρου και στα νότια της Ικαρίας. Ηδη είναι δεσμευμένη και μια τέταρτη περιοχή, ανάμεσα στη Σκύρο και στα Ψαρά, η οποία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δεσμευθεί και αυτή για το σύνολο του 2017.

Τις περισσότερες φορές, η δέσμευση των περιοχών δεν σημαίνει αυτομάτως και χρήση τους για ασκήσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι, προφανώς, μια έμμεση επίδειξη κυριαρχίας και αντιμετωπίζεται διά της διπλωματικής οδού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο και χθες οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν να αντιμετωπίσουν μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων από 10 τουρκικά F-16. Δεδομένου ότι οι παραβιάσεις σημειώνονταν σε όλη την έκταση του Αιγαίου, απογειώθηκαν συνολικά οκτώ ελληνικά μαχητικά (έξι F-16 από Λήμνο και Καστέλλι και δύο Μιράζ-2000 από τη Σκύρο). Στις 14.55, ένα ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με τα δύο ελληνικά Μιράζ 2000. Χθες, όπως και προχθές άλλωστε, καταγράφηκε μια συνήθης για τα δεδομένα της περιοχής των Ιμίων κινητικότητα ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών. Η διεκδίκηση θέσεων από τα αλιευτικά οδήγησε στην εκατέρωθεν ειδοποίηση των αρμόδιων λιμενικών αρχών. Ανάμεσα στις 12.10 και 12.50, μια τουρκική ακτοφυλακίδα και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος έπλεαν σε κοντινή απόσταση, δίχως, ωστόσο, να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο. Στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για «απολύτως συνήθη δραστηριότητα».

Ωστόσο, εκείνο που δεν είναι σύνηθες είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια σταθερή ροή πληροφοριών από τις τουρκικές αρχές προς τον τουρκικό Τύπο για τον ελληνοτουρκικό «διαγκωνισμό» αλιευτικών σκαφών στην περιοχή των Ιμίων.