ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επικοινωνιακό λάθος» η ανακοίνωση του επιδόματος, παραδέχθηκε ο Τσακαλώτος σύμφωνα με το Spiegel

epikoinoniako-lathos-i-anakoinosi-toy-epidomatos-paradechthike-o-tsakalotos-symfona-me-to-spiegel-2166104

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ενώπιον Γερμανών βουλευτών ότι ήταν επικοινωνιακό λάθος η ανακοίνωση του επιδόματος προς τους συνταξιούχους, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel οnline, ο Ελληνας υπουργός προέβη στην παραπάνω παραδοχή το πρωί  και την επίμαχη αναφορά του επιβεβαίωσαν πολλοί παριστάμενοι. Με βάση τις μαρτυρίες αυτές, ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε μεν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίζει για θέματα συντάξεων και φορολογίας μόνη της, αλλά αναγνώρισε ότι θα έπρεπε προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί οι δανειστές μας.

Ο υπουργός απέδωσε το επικοινωνιακό λάθος στην πίεση χρόνου. Επρεπε οι πρόσθετες δαπάνες να αποφασιστούν ταχύτατα για να συνυπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2016. Παρόμοιες αιτιάσεις διατύπωσε ο υπουργός και σε άλλη εμφάνισή του την Πέμπτη. Ο ίδιος είναι οικονομολόγος και όχι λογιστής, διακήρυξε ο κ. Τσακαλώτος. «Ανακαλύπτω όμως πως η τήρηση βιβλίων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Tι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν:

«Κανένα "επικοινωνιακό λάθος" δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο. Ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία. Έτσι:

– Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.

– Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη.

Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία»