«Πίεση χρόνου» επικαλέστηκε ο Τσακαλώτος

«Πίεση χρόνου» επικαλέστηκε ο Τσακαλώτος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ενώπιον Γερμανών βουλευτών ότι ήταν επικοινωνιακό λάθος η ανακοίνωση του επιδόματος προς τους συνταξιούχους, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους πιστωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel online, ο Ελληνας υπουργός προέβη στην παραπάνω παραδοχή χθες το πρωί και την επίμαχη αναφορά του επιβεβαίωσαν πολλοί παριστάμενοι. Με βάση τις μαρτυρίες αυτές, ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε μεν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίζει για θέματα συντάξεων και φορολογίας μόνη της, αλλά αναγνώρισε ότι θα έπρεπε προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί οι δανειστές μας. Ο υπουργός απέδωσε το επικοινωνιακό λάθος στην πίεση χρόνου. Επρεπε οι πρόσθετες δαπάνες να αποφασιστούν ταχύτατα για να συνυπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2016. Παρόμοιες αιτιάσεις διατύπωσε ο υπουργός και σε άλλη εμφάνισή του την Πέμπτη. Ο ίδιος είναι οικονομολόγος και όχι λογιστής, διακήρυξε ο κ. Τσακαλώτος. «Ανακαλύπτω όμως πως η τήρηση βιβλίων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν χθες πως ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών, εξήγησε πως το πακέτο των παροχών δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν από το υπουργείο, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε ρητορικά αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε συνεννοηθεί πριν από τις ανακοινώσεις με τους θεσμούς; Και απάντησε ο ίδιος, πως «ναι», αλλά –προσέθεσε– ότι υπάρχει και το λογιστικό θέμα, καθώς, αν δεν δίνονταν οι παροχές μέχρι το τέλος του έτους, η προκαλούμενη δαπάνη θα επιβάρυνε το πλεόνασμα του 2017.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κ. Ντένις Κόλμπεργκ χαρακτήρισε «αρκετά επικριτική» την έκθεση των θεσμών, που αξιολογεί αν οι κοινωνικές παροχές Τσίπρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος. «Η έκθεση είναι προκαταρκτική και είναι αρκετά επικριτική», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αξιολογήσει το περιεχόμενό της σε βάθος την επόμενη εβδομάδα.

Ανησυχία θεσμών

Στην έκθεσή τους, οι θεσμοί εκφράζουν ανησυχίες τόσο ως προς την ουσία των παροχών (και ειδικά στο σκέλος της ενίσχυσης των συνταξιούχων) όσο και για το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς. Παράλληλα, αναφέρουν πως τα εν λόγω μέτρα μειώνουν το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» του 2016, αλλά δεν επηρεάζουν την επίτευξη των στόχων για το 2017 και το 2018, αν δεν επαναληφθούν. Και παραπέμπουν για τις οριστικές αποφάσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή