Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Γιούνκερ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Γιούνκερ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πιστός σύμμαχος της Ελλάδας σε πολύ κρίσιμες περιόδους της ταραχώδους τελευταίας πενταετίας, δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντί συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ, με αντικείμενο, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, την πορεία του ελληνικού προγράμματος μετά και την αξιολόγηση που έκαναν οι θεσμοί για το πακέτο των παροχών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σχοινάς ανέφερε επίσης ότι η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Ο συγκεκριμένος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών έκλεισε με πολλά… ανοικτά θέματα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχώρησαν χθες και πλέον οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ζητήματα της αξιολόγησης που δεν έχουν να κάνουν με τα μεγάλα «αγκάθια» των πρωτογενών πλεονασμάτων, του χρέους και του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες όταν θα έρθει η ώρα για τις πολιτικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τα βασικότερα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης είναι:

• Αλλαγές στην αγορά εργασίας. Οι διαφορές παραμένουν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τόσο για το θέμα των ομαδικών απολύσεων όσο και για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

• Αλλαγές στην αγορά ενέργειας. Το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες μετά και την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., η οποία απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της απόφασης της Ε.Ε. του 2008.

• Ασφαλιστικό. Οι θεσμοί δεν αποδέχθηκαν ο υπολογισμός των εισφορών (20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους να γίνεται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

• Εξωδικαστικός συμβιβασμός. Υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν.

• Αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ επανέφερε το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή