Η «συνάντηση» Μέρκελ-Τσίπρα στον γερμανικό Τύπο

Η «συνάντηση» Μέρκελ-Τσίπρα στον γερμανικό Τύπο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δύσκολη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος, διευκρινίζοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το βοήθημα προς τους συνταξιούχους ενώπιον της καγκελαρίου. Στο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης με τίτλο «Οχι ρόδα από την Αθήνα», επισημαίνεται η διαφορά κουλτούρας και γενιάς μεταξύ Αγκελα Μέρκελ και Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπογραμμίζεται ότι η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί. Ενώ ο Σόιμπλε ασχολείται με τα χρήματα, για τη Μέρκελ υπάρχει ένα άλλο θέμα ύψιστης σημασίας.

«Εξήντα χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων στα κατάμεστα hotspots σε νησιά. Αν δεν επιτευχθεί η φροντίδα τους, αρκετοί θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν προς τον Βορρά. Θα μπορούσε αυτό να προκαλέσει πηχυαίους τίτλος και εικόνες, που η Μέρκελ θα ήθελε να αποφύγει στον προεκλογικό της αγώνα το 2017. Τις συνομιλίες αναμενόταν να περιπλέξει το γεγονός ότι ο Αφγανός ύποπτος για την επίθεση στο Φράιμπουργκ είχε διαπράξει ανάλογο έγκλημα στην Ελλάδα, αφέθηκε πρόωρα ελεύθερος και κατάφερε να ταξιδέψει», τονίζεται στο ρεπορτάζ.

«Ακριβώς πριν από δύο χρόνια εγκατέλειψε τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η καγκελάριος Μέρκελ. Πλέον θα μπορούσε να επαναληφθεί η ίδια ιστορία», εκτιμά το γερμανόφωνο ευρωπαϊκό μπλογκ Lost in EU, που υπενθυμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί διακαώς ελάφρυνση του χρέους. Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο εκεί. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουμε τους Ελληνες. Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.», δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού ΣΕΒ, Ούλριχ Γκρίλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel. Στον αντίποδα, η οικονομική Handelsblatt φιλοξενεί έκκληση του ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, για αυστηρότερους τόνους έναντι της Ελλάδας. Δύο λάθη διέγνωσε στη συμπεριφορά του Τσίπρα η έτερη οικονομική Wirtschaftswoche, που θεωρεί ότι αυτή βλάπτει τελικά την ίδια την Ελλάδα. Πρώτον, η μονομερής ενέργειά του, που έχει απλώς βραχυπρόθεσμα οφέλη, δεν προώθησε στις τάξεις των εταίρων τη βούληση για ελάφρυνση του χρέους. Δεύτερον, η πρόθεσή του να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα στερεί τον βασικό του σύμμαχο στην προσπάθεια για αναδιάρθρωση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή