Η Τουρκία καθυστερεί τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Η Τουρκία καθυστερεί τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολίες παρουσιάζονται στην προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη. Παράλληλα, φαίνεται ότι στην τελευταία συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη καταγράφηκαν διαφορές ως προς την αντίληψη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, οι επαφές σε επίπεδο γενικών γραμματέων ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να καθοριστεί η συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ερντογάν, δεν έχουν καν ξεκινήσει. Το πρώτο πρόβλημα είναι τεχνικό, καθώς ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλος δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον διάδοχο του κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου ο οποίος μετακόμισε στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Το δεύτερο, πιο ουσιαστικό πρόβλημα, είναι ότι η Τουρκία φαίνεται να αποφεύγει τη σχετική συζήτηση. Μια τέτοια εξέλιξη είναι απευκταία για την Αθήνα διότι μαρτυρά τη διάθεση του κ. Ερντογάν να προσέλθει στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη με σκοπό να θέσει επί του διαπραγματευτικού τάπητος όχι μόνο το καθεστώς ασφαλείας και εγγυήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ζητήματα που αφορούν το σύνολο των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη διάσταση απόψεων που φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία για το ζήτημα και της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Παρά το γεγονός ότι οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης προχώρησαν δημοσίως σε δηλώσεις οι οποίες επιβεβαίωναν την ύπαρξη κοινής γραμμής, στην τρίωρη συνάντησή τους φάνηκε πως εξακολουθεί να παραμένει απόσταση. Η συνάντηση κινήθηκε, πάντως, σε εξαιρετικά ήπιους τόνους, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, δίχως ιδιαίτερες παρεμβάσεις από τον κ. Τσίπρα και με αρκετά εκτενείς επεξηγήσεις για τις επαφές με τους Τουρκοκυπρίους από τον κ. Αναστασιάδη.

Στη Λευκωσία υπάρχει ικανοποίηση για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επαφών του κ. Αναστασιάδη με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Χθες, άλλωστε, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργ. Σχοινάς επισήμανε την ετοιμότητα της Επιτροπής να παραστεί με εκπρόσωπό της στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό. Ο κ. Σχοινάς περιέγραψε ως «σημαντική εξέλιξη» το γεγονός ότι συμπεριελήφθη στο κείμενο συμπερασμάτων του προχθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή για τη στήριξη «της εν εξελίξει διαδικασίας για την επανένωση της Κύπρου».

Την ικανοποίηση του προέδρου της Κύπρου για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης. Αφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να παραστεί στη Γενεύη ακόμη και ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ. Οπως είπε, οι κ. Γιούνκερ και Αναστασιάδης συζήτησαν θέματα τα οποία άπτονται «των έξι κεφαλαίων που συζητούνται, της ανάγκης της συμβατότητας της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς επίσης και θέματα παρεμφερή, όπως η ad hoc επιτροπή για εφαρμογή του κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 μετά την επίλυση του Κυπριακού και πως οι εργασίες αυτής της ad hoc επιτροπής συνδέονται άμεσα με την πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή