«Ναι» από τη Ν.Δ., αλλά με αιχμές

«Ναι» από τη Ν.Δ., αλλά με αιχμές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στη ρύθμιση για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα πει η Ν.Δ., που συνοδεύει τη στάση της υπέρ του μέτρου με αιχμές προς την κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό. Η Πειραιώς είχε εξαρχής ταχθεί εναντίον της επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην το προκρίνει, αλλά, όπως θύμιζαν στη Ν.Δ., το Μαξίμου «σφύριζε αδιάφορα». Η Πειραιώς, πάντως, δεν «σφύριξε αδιάφορα» στη χθεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ, συνοδεύοντας την απάντησή της με την αιχμή ότι καμιά συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες δεν μπορεί να ισοσκελίσει την ανικανότητα και την αποτυχία του πρωθυπουργού.

Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά το «παρών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία για τους συνταξιούχους, η Πειραιώς έστειλε χθες το μήνυμα ότι προτίθεται να υπερψηφίσει τη διάταξη για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο για το οποίο, άλλωστε, ουδέποτε είχε αντίρρηση. Η επιβεβαίωση ήρθε διά στόματος Β. Κικίλια, ο οποίος έσπευσε να θυμίσει (Real fm) ότι με την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό «δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στις κλειστές κοινωνίες των νησιών μας, διερράγη ο κοινωνικός ιστός, διαλύθηκε ο τουρισμός, καταστράφηκε η οικονομία τους, και τώρα έρχεται να τους πει, δείχνοντάς τους με το δάχτυλο, ότι έναντι αυτών που έχουν συμβεί, θα κρατήσει τον ΦΠΑ στα πρότερα επίπεδα». Αναφερόμενος στην επιλογή της Ν.Δ. να δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία για το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να μεταφέρει ένα προσωπικό του πολιτικό αδιέξοδο σε αδιέξοδο για τη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο τις θυσίες των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης από την επομένη της εκλογής του είχε δώσει δείγματα γραφής μιας αντιπολίτευσης που δεν θα εκινείτο στη γραμμή τού «όχι σε όλα», όπως φάνηκε και από τοποθετήσεις του υπέρ μιας εθνικής γραμμής στο προσφυγικό, αλλά και υπέρ μιας ρύθμισης για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε ειδική παρέμβαση για την ανάγκη στήριξης που έχουν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου τα οποία έχουν δεχθεί δυσανάλογο βάρος λόγω προσφυγικού. Στην ίδια συνάντηση τάχθηκε υπέρ της αναστολής του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ.

Υπέρ της αναστολής του μέτρου τάχθηκε και ο τομεάρχης Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ιδιαίτερα για τα νησιά στα οποία, όπως είπε, «η κυβέρνηση φόρτωσε τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τα μετέτρεψε σε αποθήκες ανθρώπων».

Την ίδια ώρα, σκληρή ήταν η αντίδραση της Πειραιώς σε όσα προέκυψαν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Το συμπέρασμα της Ν.Δ. είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει νέα επώδυνα μέτρα που πλήττουν «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους». Η σχετική ανακοίνωση αφήνει νέες αιχμές για την εμπλοκή που έχει προκύψει με τους θεσμούς, υπογραμμίζοντας ότι «με τις παλινωδίες του, ο πρωθυπουργός επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία και ολόκληρη την κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή