Τσίπρας: Οι πιστωτές μας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους

Τσίπρας: Οι πιστωτές μας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες θέλησε να στείλει κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διήμερη παραμονή του στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό τόνισε πως δεν θα τον εγκαταλείψει στα χέρια των "yes men  ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα παλεύει να τελειώσει με τη λιτότητα, τα Μνημόνια και την ύφεση και επισήμανε ότι η οικονομία μετά από αρκετές χρονιές ύφεσης, φέτος επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, για τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, γνωστοποίησε ότι για την κυβέρνησή του είναι θεμελιώδης η μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

«Οι πιστωτές μας και κυρίως το ΔΝΤ οφείλουν να καταλάβουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε και πρόσθεσε πως «οι πιστωτές μας πρέπει να ξέρουν ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες και τώρα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», σε δυο θέματα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα.

Σχολιάζοντας το πακέτο παροχών που εξήγγειλε, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αντιστάθμισε τις θυσίες των χαμηλοσυνταξιούχων, επίσης καθιέρωσε τα σχολικά γεύματα, «πάγωσε» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, εκείνα που δέχονται τις προσφυγικές ροές και όλα αυτά χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα, δίνοντας από την υπεραπόδοση εσόδων

«Δεν θα παραδώσουμε ποτέ το λαό μας στους "yes-men", που θέλουν επέκταση της λιτότητας για πολλά ακόμη χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με την ομιλία του στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έκανε άνοιγμα προς τους πολίτες που δεν έχουν ως τώρα ψηφίσει, υπογραμμίζοντας τη σημασία διάχυσης του μηνύματος της Αριστεράς σε χώρους πέραν αυτής και πρότεινε τη σύσταση μόνιμου, ετήσιου φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, με θέμα την πολιτική συνεργασία.

«Η ανάκαμψη του εθνικισμού είναι αποτέλεσμα των ανοιχτών συνόρων της λιτότητας και των κλειστών συνόρων έναντι των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο». Η στενά μυωπική πολιτική «όχι στην αυλή μου», δίνει δύναμη εξάλλου στον ευρωσκεπτικισμό ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Εμείς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία απέναντι στον εθνικισμό… Να χτίσουμε ευρείες συμμαχίες για μια εναλλακτική πολιτική», ανέφερε ο πρωθυπουργός προσκαλώντας την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να δει και να αναλογιστεί την ιστορική της ευθύνη, και υπογράμμισε ότι η δημοκρατική, κοινωνική, σοσιαλιστική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να αποτελεί συλλογική προσπάθεια όλων των δυνάμεων, και όχι αποκλειστικό δικαίωμα κάποιας, οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης.

 

Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα αναφορά στο τι έγινε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2015 με αφορμή την τότε διαπραγμάτευση. Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε πως δεν είναι επιλογή για την Αριστερά να εγκαταλείψει το λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε για την καθημερινή «μάχη» της Ελλάδας στο προσφυγικό, ισορροπώντας στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ακόμη, στην προσπάθειά της για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, με βάση τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, λύσης στο Κυπριακό που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν από κοινού, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς το αποικιοκρατικό καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς φόβο εν τέλει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή