Οι εξαγγελίες, οι αντιδράσεις και οι εκλογές

Οι εξαγγελίες, οι αντιδράσεις και οι εκλογές

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη χορήγηση βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και για αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής στην υποδοχή προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών μπορεί να άθροισε έναν ακόμη παράγοντα δυσαρέσκειας από την πλευρά των θεσμών, ωστόσο έδωσε πολύτιμες ανάσες στην κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είχαν προειδοποιήσει ότι η διανομή μερίσματος από την υπεραπόδοση των εσόδων δεν είναι απολύτως συμβατή με τους όρους της συμφωνίας και θα προκαλέσει αντιδράσεις. Και ότι, μπροστά στην επιμονή του κ. Τσίπρα αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για ανακοίνωση της παροχής, εισηγήθηκαν να διατεθεί τουλάχιστον ένα μικρότερο ποσό, περίπου στο ήμισυ αυτού που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθεί.

Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αγνοήσει τις εισηγήσεις αυτές και να ακολουθήσει μια επιλογή σύγκρουσης, καταφεύγοντας στη ρητορική περί αποφάσεως που άπτεται των ορίων της κυριαρχίας της χώρας. Τόσο οι αποφάσεις όσο και η ρητορική που εσχάτως υιοθετεί ο πρωθυπουργός παραπέμπουν στον προμνημονιακό Αλέξη Τσίπρα, θυμίζουν τη συγκρουσιακή τακτική που είχε τότε επιλέξει και τις διακηρύξεις του για κυρίαρχες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες οδήγησαν στον επώδυνο συμβιβασμό. Ωστόσο, η ρητορική εκείνη είχε πολύ καλύτερα επικοινωνιακά περάσματα στους πολίτες, τα οποία φαίνεται ότι εκ νέου επιδιώκει να επιτύχει ο πρωθυπουργός. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αντιστρέψει τη δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά.

Στη λήψη της απόφασης για χορήγηση μέρους της υπεραπόδοσης των μέτρων βάρυνε, επίσης, η ανάγκη να δοθούν ανάσες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εμφανίζεται πλέον να διαθέτει κάποια επιχειρήματα τόσο για τις καθημερινές αντιπαραθέσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα μέσα ενημέρωσης όσο και για τη μάχη των καφενείων των βουλευτών, οι οποίοι θα βρεθούν κοντά στους ψηφοφόρους τους για τις γιορτές έχοντας κάτι να επικοινωνήσουν ως θετικό μήνυμα.

Και, ασφαλώς, οι συγκεκριμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού εξυπηρετούν διπλό στόχο: από τη μία, δίνουν ανάσες στην κυβέρνηση και τους βουλευτές της, εξασφαλίζουν κάποιον πολιτικό χρόνο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη στην περίπτωση που αποφασίσει ο πρωθυπουργός ότι η εξίσωση δεν βγαίνει και ότι είναι μονόδρομος η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οσο και αν ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του σε όλους τους τόνους διαψεύδουν ότι γίνονται σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι κινήσεις του πρωθυπουργού, οι παροχές, οι περιοδείες, δημιουργούν προεκλογικό κλίμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου είναι καθημερινά τα τηλεφωνήματα βουλευτών που ζητούν να πληροφορηθούν εάν τα σενάρια για εκλογές είναι βάσιμα. Εάν, λοιπόν, δεν πείθονται οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, τότε πολύ πιο δύσκολα πείθονται όλοι οι υπόλοιποι από τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται, πάντως, ότι, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που έχουν γίνει για να υπάρξει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στο Μαξίμου και τους βουλευτές, αυτό δεν έχει επιτευχθεί και παραμένει από την πλευρά της Κ.Ο. δυσαρέσκεια.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη μέσα στην εβδομάδα, όταν, την παραμονή της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Νίσυρο, το Μαξίμου γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να ανακοινώσει από εκεί τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας, στο πλαίσιο της συζητούμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Οι νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν με έκδηλο εκνευρισμό και έσπευσαν να ενημερώσουν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι η νησιωτικότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ήδη από το 2001.

Και ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη διαπραγμάτευση και στα προβλήματα που υπάρχουν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τον καθορισμό των στόχων του Μεσοπρόθεσμου, σε δεύτερο επίπεδο λαμβάνουν χώρα κρίσιμες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, οι οποίες ενδέχεται να αποδειχθούν κρίσιμες για την πορεία της κυβέρνησης. Γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό φαίνεται ότι διαμορφώνονται ταυτόχρονα αρκετά μέτωπα. Ερωτήματα υπάρχουν, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις, για τη σύμπτωση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία.

Διαφορετικές προσεγγίσεις φαίνεται ότι αναπτύσσονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ τα εθνικά θέματα είναι, την ίδια στιγμή, το προνομιακό πεδίο δράσης του μικρού κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ. Η πορεία των διαπραγματεύσεων παραμένει παράγοντας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ανά πάσα στιγμή ή να αξιοποιηθεί για να αιτιολογήσει τη δρομολόγησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή