Τζ. Κίρκεγκααρντ: «Επικίνδυνη η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στο ΔΝΤ»

Τζ. Κίρκεγκααρντ: «Επικίνδυνη η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στο ΔΝΤ»

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απορία του εκφράζει ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ για τους υψηλούς τόνους όλων των πλευρών που απειλούν με εκτροχιασμό την ελληνική διαπραγμάτευση. Οπως λέει στην «Κ», «είναι περίεργη συγκυρία για κάτι τέτοιο, εκτός αν ο κ. Τσίπρας θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αν θέλει κάτι τέτοιο, δεν είναι κακή στρατηγική από την πλευρά του να ξεκινήσει καβγά με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη».

Ο κ. Κίρκεγκααρντ παραδέχεται, όμως, πως δεν καταλαβαίνει ούτε την έντονη αντίδραση της Ευρωζώνης, καθώς, όπως λέει, «η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη να ξοδέψει όποιο δημοσιονομικό περιθώριο έχει όπως θέλει». Οπως εκτιμά, ίσως ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, όπως ποιο ακριβώς είναι το δημοσιονομικό περιθώριο και πόσο είναι το κόστος των παροχών του Ελληνα πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον αναλυτή, «το γεγονός ότι η Ευρωζώνη προκαταβολικά λέει ότι θα ακυρώσει την ελάφρυνση του χρέους μέχρι να το διερευνήσει προφανώς είναι ένα σημάδι», που εκτιμά ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ αντιμετωπίζει εκλογές στην Ολλανδία, ενώ και η γερμανική προεκλογική εκστρατεία αρχίζει να «ζεσταίνεται». «Δεν γνωρίζω ποιο μέλος της Ευρωζώνης ήταν που δήλωσε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ασύμβατες με τις δεσμεύσεις, αλλά υποθέτω ότι είναι μία από τις δύο αυτές βορειοευρωπαϊκές χώρες που οδεύουν προς εκλογές», λέει.

Απορία εκφράζει, πάντως, και για την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ: «Είναι μυστήριο τι κερδίζει ο κ. Τσίπρας με το να χτυπάει το ΔΝΤ, πέραν του όποιου εσωτερικού πολιτικού πλεονεκτήματος του δίνει αυτό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι, αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω αξιόλογη ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος, αν όχι και ο μόνος της, σύμμαχος. Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, γίνεται πολύ πιο δύσκολο να περάσει οτιδήποτε από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτή λοιπόν η στάση, ότι θέλουμε να φύγει το ΔΝΤ και θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, είναι πολύ επικίνδυνη στρατηγική που δεν πιστεύω ότι θα επιτύχει. Εκτός από το όποιο πολιτικό όφελος στην Αθήνα, είναι μια μυωπική στρατηγική».

Και οι κατηγορίες ότι ήταν το μπλογκ των στελεχών του ΔΝΤ που δυναμίτισε τη διαπραγμάτευση; Σύμφωνα με τον κ. Κίρκεγκααρντ, αυτό που ήθελε να διαμηνύσει ο διεθνής οργανισμός είναι ότι προτίθεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εφόσον αυτό προσαρμοσθεί ώστε να γίνει περισσότερο της αρεσκείας του. Οπως λέει, «το μπλογκ γράφει όσα λέει το ΔΝΤ εδώ και πολύ καιρό». Οπως εξηγεί, ο Ελληνας πρωθυπουργός «πιθανώς αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πολιτικά σε όσα θέλει το ΔΝΤ και υιοθέτησε συγκρουσιακή στάση.

Αλλά οι Ευρωπαίοι αποκάλυψαν την μπλόφα του λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει συμφωνία». Το ποια θα είναι στο εξής η στάση της κυβέρνησης εξαρτάται από το αν θέλει να πάει σε εκλογές, εκτιμά ο οικονομολόγος, ωστόσο τονίζει ότι και το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του: «Το ΔΝΤ επίσης καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει, διότι η Ευρωζώνη έδωσε στην Ελλάδα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ, και αυτό ξεκάθαρα δεν του είναι αρκετό. Αν οι Ευρωπαίοι υποσχεθούν να επανέλθουν στο θέμα στο τέλος του προγράμματος θα μπορούσε να συμμετάσχει; Νομίζω πως ναι, εφόσον βέβαια το πρόγραμμα έλθει πιο κοντά στις επιταγές του».

Οι πρόωρες εκλογές

Ερωτώμενος αν βλέπει επανάληψη του 2014, οπότε η κυβέρνηση Σαμαρά οδηγήθηκε σε εκλογές, λέει πως αυτήν τη φορά οι εκλογές εξαρτώνται αποκλειστικά από τον κ. Τσίπρα: «Αν τις θέλει, μπορεί να τις έχει, με προεκλογική ατζέντα παροχών στους συνταξιούχους και επιτιθέμενος στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ακόμη και αν δεν κερδίσει, θα αποφύγει να συμφωνήσει σε όσα ζητάει το ΔΝΤ.

»Είναι λοιπόν πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών και θα πρέπει να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι, αλλά νομίζω ότι η Ευρωζώνη δεν θα κάνει καμία χάρη στην κυβέρνηση, με δεδομένο ότι έρχεται εκλογικό έτος. Και, για να είμαι ειλικρινής, οι Ευρωπαίοι έχουν άλλα θέματα, το Brexit, το μεταναστευτικό, δεν θα φοβηθούν λοιπόν τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, πιθανώς διότι πιστεύουν ότι η Ν.Δ. θα τις κερδίσει. Για την ελληνική οικονομία, βέβαια, δεν θα είναι καλή η περαιτέρω αβεβαιότητα, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται, αλλά νομίζω ότι δεν θα είναι τόσο προβληματικές όσο οι εκλογές του 2014, διότι οι αγορές θα αξιολογήσουν θετικά την προοπτική νίκης της Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή