Σε δύο άξονες η στρατηγική της Αθήνας

Σε δύο άξονες η στρατηγική της Αθήνας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο άξονες κινούνται τα κριτήρια και οι «κόκκινες» γραμμές που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που, μέχρι τώρα, τοποθετείται την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους και θεωρείται καταλυτική για το μέλλον του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο πρώτος άξονας είναι η διαπραγμάτευση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και ο σχεδιασμός της κατάλληλης τακτικής που θα αναδείξει τις εθνικές ασφαλιστικές δικλίδες με στόχο μια συμφωνημένη λύση, που σύμφωνα με διπλωματικό παράγοντα σημαίνει ότι «η Αθήνα τελευταία θα φύγει από το τραπέζι». Ο δεύτερος άξονας αφορά την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει παρέκκλιση από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τεθούν διμερή ελληνοτουρκικά ζητήματα στο τραπέζι.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα δεν είχε υπάρξει μέχρι το τελευταίο 24ωρο καμία επαφή μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για τον προσδιορισμό της ατζέντας της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, καθώς και οι δύο πλευρές προσηλώθηκαν στην προετοιμασία της, αλλά και στη μελέτη της τακτικής τους στο Κυπριακό.

Η Αθήνα ήδη έχει αποκλείσει εκ των προτέρων κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων στη συζήτηση, πέραν της αυτονόητης διαπραγμάτευσης για το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Αν κατά το κλείσιμο της συνάντησης ένας εκ των ηγετών θελήσει να θίξει κάποια διμερή ζητήματα, αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς, αλλά είναι άλλο πράγμα να τεθεί, άλλο να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Αξιόπιστες διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν υπήρξε η παραμικρή διατύπωση ή υπόνοια εκ μέρους της Αγκυρας ότι ο Ερντογάν προτίθεται να θέσει ένα μεγαλύτερο ελληνοτουρκικό πακέτο στη διαπραγμάτευση.

«Λυδία λίθος»

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Ελληνας πρωθυπουργός προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και ήδη έχει διανυθεί σημαντικό μέρος αυτής της προετοιμασίας. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν ελληνοτουρκικά διμερή ζητήματα, όχι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, αλλά σε άλλες διμερείς συναντήσεις και μάλιστα ίσως αυτό γίνει σύντομα, σε κάθε περίπτωση όμως σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ελληνες και Τούρκοι διπλωμάτες συμφωνούν ότι η θετική ή η αρνητική κατάληξη του Κυπριακού θα αποτελέσει τη λυδία λίθο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς θα επηρεαστούν ανάλογα.

Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και η ευρύτερη ομάδα διαχείρισης των εξελίξεων του επόμενου διαστήματος θα επιδιώξουν στην πορεία την εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων στο κεφάλαιο των εγγυήσεων προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να κινηθούν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν στην «Κ» ότι δεν έχει τεθεί ούτε αποτελεί αντικείμενο συζήτησης η εμπλοκή του ΝΑΤΟ σχετικά με την εφαρμογή πιθανής συμφωνίας για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς κάτι τέτοιο ούτε οι ΗΠΑ το έχουν προτείνει, αλλά ούτε και δυνάμεις στην Κύπρο, όπως το ΑΚΕΛ, θα το δέχονταν. Αυτό που θέλει να πετύχει ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρξει σαφής συμφωνία, με σαφές χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία λήξεως της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν δέχεται να συναρτηθεί το θέμα των εγγυήσεων με το εδαφικό ή άλλα ζητήματα, προκειμένου να μη διαβρωθεί η συνολική στρατηγική στο Κυπριακό.

Στην Αγκυρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, την τουρκική πολιτική θα την αποφασίσει ο ίδιος ο κ. Ερντογάν με τους συνεργάτες του, δεδομένου ότι το πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν δευτερεύοντα ρόλο. Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική διπλωματία έχει εντοπίσει στοιχεία «ασύμμετρης διπλωματίας» στην Αγκυρα με συχνές αλλαγές θέσεων.

Το γεγονός αυτό ωθεί την Αθήνα στην εξέταση διαφόρων σεναρίων ως προς την εμπλοκή του ΟΗΕ και μεγάλων χωρών, ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των αποφάσεων και κυρίως η τήρησή τους, εάν υπάρξει όμως συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή