ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Υπερταμείο Συνεπενδύσεων» προαναγγέλλει η κυβέρνηση

ypertameio-synependyseon-proanaggellei-i-kyvernisi-2166350

«Υπερταμείο Συνεπενδύσεων», όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί, θα ιδρύσει το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης. Το Ταμείο αυτό (Fund of Funds), σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου, «θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια για την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η επενδυτική πλατφόρμα του, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο EIF, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, καθώς και επιπλέον κεφάλαια που σχεδιάζεται να συγκεντρωθούν από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

Η ενεργοποίηση του Ταμείου Συμμετοχών και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ και της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου.

Το Ταμείο Συνεπενδύσεων θα παρέχει χρηματοδότηση μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων και όχι μέσω παροχής δανείων. Η χρηματοδότηση αυτή θα πραγματοποιείται μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, τα οποία θα προκύπτουν από διαγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Συμμετοχών θα επενδύει σε τρεις βασικούς τομείς: α) στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, β) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και γ) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Το Ταμείο, σύμφωνα με το υπουργείο,  απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, «με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροδιατροφή, το περιβάλλον, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, τη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, τα υλικά και τις κατασκευές».