Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων

Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικές νησίδες στο ανατολικό Αιγαίο πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι τέσσερα τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισέρχονταν και εξέρχονταν από το FIR Αθηνών για 37 λεπτά, καταλήγοντας ακόμη και να εμπλακούν με τα ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η τετράδα των τουρκικών αεροσκαφών (δύο F-16 και δύο Φάντομ F-4) προς τις νησίδες προσομοιάζει σε σενάριο εικονικού βομβαρδισμού. Συγκεκριμένα, τα τέσσερα αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών στις 13.32 μεταξύ Λέσβου και Χίου. Αρχικά και συγκεκριμένα στις 13.57 τα δύο F-4 πέταξαν πάνω από τις νησίδες Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι σε ύψος 3.000 ποδιών και εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 14.00 μεταξύ Σάμου και Κω. Τα δύο F-16 πέταξαν πάνω από τις νησίδες Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι σε ύψος 18.000 ποδιών στις 14.02. Εν συνεχεία, στις 14.04 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 18.200 ποδιών. Τέλος, στις 14.08 πέταξαν πάνω από τις νησίδες Κουνέλι και Αγαθονήσι σε ύψος 21.800 ποδιών και εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 14.09.

Επίσης, χθες, η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους NAVTEX (833/16) με την οποία δεσμεύθηκε για μία ώρα χθες το βράδυ (10 με 11) μια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο. Στο κείμενο της οδηγίας γίνεται λόγος για κίνηση τουρκικού πλοίου μέσα σε «ξένα χωρικά ύδατα» (foreign territorial waters), προκειμένου να συρθεί υποθαλάσσιο καλώδιο ανθυποβρυχιακού πολέμου (παρέλαση κροτάλων στην ορολογία του Πολεμικού Ναυτικού). Η κατάσταση στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία αλλά και ετοιμότητα από την ελληνική πλευρά. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές αντιλαμβάνονται μια νευρικότητα και, αρκετές φορές, σπασμωδικότητα στις τουρκικές κινήσεις και προσπαθούν να κρατήσουν τους τόνους όσο γίνεται πιο χαμηλά.

Ως προς το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς συγκαλεί την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, για δεύτερη φορά φέτος, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η συγκεκριμένη ενημέρωση αποτελεί συνέχεια δύο σχετικών συζητήσεων που ο κ. Κοτζιάς είχε ήδη με Ελληνες βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας στις 18 Νοεμβρίου και των μελών των Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων στις 30 του ίδιου μήνα. Ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο, όπου πραγματοποιείται η τέταρτη υπουργική Σύνοδος Ε.Ε. και Αραβικού Συνδέσμου. Η Σύνοδος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας που έχει ως σκοπό την ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου, αλλά και την από κοινού αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε κάθε επίπεδο. Από το 2014, όταν πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η προηγούμενη σύνοδος, έχουν αλλάξει αρκετά, καθώς η Αίγυπτος θεωρείται πλέον κρίσιμης και αναβαθμισμένης σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης και τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή