Σύννεφα πάνω από το Μαξίμου

Σύννεφα πάνω από το Μαξίμου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάσμα μιας πολύμηνης παράτασης της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πλανάται πλέον απειλητικά, έπειτα από τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, την ενόχληση των θεσμών για τις μονομερείς παροχές Τσίπρα και την άρνηση που εισέπραξε ο πρωθυπουργός στο αίτημά του προς το Βερολίνο για «πολιτική λύση» στην εκκρεμότητα. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, δείχνει να προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν χθες ως «το χειρότερο δυνατό» σενάριο το ενδεχόμενο να βαλτώσει η διαπραγμάτευση και να συρθεί επί μακρόν. Στην Αθήνα αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια προοπτική θα σημάνει σημαντική υποχώρηση και εκ νέου αμφισβήτηση της δυνατότητας να εξέλθει η ελληνική οικονομία από τη δίνη της κρίσης, κάτι που θα ακυρώσει τα όποια βήματα έχουν μέχρι σήμερα γίνει προς τη θετική κατεύθυνση. Παράλληλα, στην κυβέρνηση είναι επώδυνη η ανάμνηση της πολύμηνης διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Η παράταση της εκκρεμότητας, όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, απειλεί στο σύνολό του το κυβερνητικό αφήγημα για έναρξη πορείας εξόδου από την κρίση.

Ως άμεση προτεραιότητα της κυβερνητικής ηγεσίας αυτή τη στιγμή προσδιορίζεται από συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα η υπέρβαση του σκοπέλου που έχει ανακύψει όσον αφορά την αναστολή εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το να παραμένει το θέμα αυτό ανοιχτό συνεπάγεται παράταση της καχυποψίας και της αμφισβήτησης αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, που αναπτύχθηκαν με επίκεντρο τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ενα πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων των εταίρων αναμένει η κυβέρνηση σήμερα, κατά της συνεδρίαση του Euroworking Group, χωρίς ωστόσο να περιμένουν στο Μαξίμου ότι θα κλείσει το θέμα. Σε κάθε περίπτωση και με την εκκρεμότητα να παραμένει, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα μη καταβολής του βοηθήματος προς τους συνταξιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, που θα γίνει κανονικά, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Οσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ωστόσο δεν αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα. Ο παράγοντας αλλαγής στην αμερικανική ηγεσία και η θέση που θα πάρει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι το νέο στοιχείο που μπαίνει στη μεγάλη εικόνα και μπορεί να προκαλέσει αστάθμητα δεδομένα. Στην κυβέρνηση δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι ένα κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης αντίστοιχο με τον τρόπο που έκλεισε η πρώτη, τον περασμένο Ιούνιο. Με το ΔΝΤ να αναστέλλει, δηλαδή, την απόφασή για συμμετοχή και υπό ποιους όρους στο ελληνικό πρόγραμμα για κάποια στιγμή αργότερα, μέσα στους επόμενους μήνες. «Δεν είναι το καλύτερο να μην έχουμε συνολική λύση, αλλά θα ήταν μια υπέρβαση στο αδιέξοδο», αναφέρει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί λύση και να κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο «πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ανεκτό», υπογραμμίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει χωρίς να κληθεί η κυβέρνηση να ψηφίσει νέα μέτρα και με την προϋπόθεση ότι κάτι θα πάρει στα εργασιακά.

Στην Κρήτη

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται σήμερα και αύριο να περιοδεύσει στην Κρήτη, συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεων που έχει εγκαινιάσει το τελευταίο διάστημα. Και μπορεί το Μαξίμου να απορρίπτει τα όποια σενάρια περί πιθανής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ωστόσο οι πρωθυπουργικές περιοδείες συμβάλλουν στη συντήρηση της εκλογολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή