Ομοφωνία για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Ομοφωνία για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ομόφωνη στήριξη της τροπολογίας για ετήσια αναστολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το προσφυγικό – μεταναστευτικό, κατέληξε χθες το βράδυ στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία: επί 259 παρόντων βουλευτών, υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν άπαντες. Ουδέν «κατά» και ουδέν «παρών» καταγράφηκε, γεγονός καθόλου σύνηθες στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια για το Κοινοβούλιο.

Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας είχε ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ώστε –όπως έλεγαν τα στελέχη της– να τονιστεί η αλλαγή στάσης της Ν.Δ., σε σχέση με το «παρών» που είχαν δηλώσει οι βουλευτές της, στην ονομαστική ψηφοφορία για την έτερη πρωθυπουργική εξαγγελία, τη σχετική με το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα στελέχη της Δημ. Συμπαράταξης δεν μπόρεσαν να «συγχωρήσουν» ότι το δικό τους «ναι» σε εκείνη την ψηφοφορία αποτέλεσε αφορμή για «γαλάζια» απαξιωτικά σχόλια περί «ουράς του ΣΥΡΙΖΑ».

Με την ψηφοφορία αυτή έκλεισε και η διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του νομοσχεδίου αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον «Χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη». Τις δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας σημάδεψε η ενασχόληση όλων, υπουργών και αντιπολίτευσης, με την πληθώρα των άσχετων τροπολογιών που ενσωματώθηκαν στο νομοθέτημα. Από την περιορισμένη συζήτηση επί της ουσίας των προωθούμενων διατάξεων, αλλά και από την ψηφοφορία που ακολούθησε πάντως, κατεδείχθη πως η κυβέρνηση δεν έλαβε ευρεία συναίνεση. Υπέρ του σχεδίου νόμου, επί της αρχής, ψήφισαν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ενωση Κεντρώων. Την ώρα της ψηφοφορίας απουσίαζε η Χρυσή Αυγή, αλλά και το Ποτάμι, με το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη να έχει αιτιολογήσει την απουσία του, προβάλλοντας την πληθώρα των άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών.

«Η ουσία του νομοσχεδίου είναι και παραμένει να κάνουμε έναν νόμο και μια φιλοσοφία, η οποία θέτει τους όρους, τις διαδικασίες, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια, για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα πλήρες σύστημα χωροταξικού σχεδιασμού. Είναι αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε επί του πρακτέου τα επόμενα χρόνια. Εχουμε βάλει ως όριο το 2020», έκλεισε τη συζήτηση ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης.

«Καταλαβαίνω και κατανοώ την προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε το ότι φέρνετε σήμερα έναν νόμο, που δεν αποτελεί κάποια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, αλλά περίπου κατά 90%, 95% είναι μια αναπαραγωγή του νόμου που είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, υποστηριζόμενη και από το ΠΑΣΟΚ, το 2014», σχολίασε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Σκρέκας, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι λίγες αλλαγές που επέφερε η σημερινή κυβέρνηση αλλάζουν τον χαρακτήρα του νομοθετήματος κατά τρόπον ώστε να μην ευνοείται ευρύτερη συναίνεση.

Μετά τη χθεσινή διαδικασία, η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται, έπειτα από ολιγοήμερη διακοπή λόγω εορτών, να συνεδριάσει εκ νέου το νέο έτος, με τις ανεπίσημες πληροφορίες να κάνουν λόγο για επανέναρξη της λειτουργίας στις 3 Ιανουαρίου.

Ο «επίλογος» για το τρέχον έτος γράφεται σήμερα το μεσημέρι στην επιτροπή ΔΕΚΟ, καθώς έχει κληθεί προς ακρόαση (βάσει του Κανονισμού) ο προτεινόμενος, από τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αν. Πετρόπουλο, για διορισμό στη θέση του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Αθ. Μπακαλέξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή