Ικανοποιημένη η Αγκυρα με τις δηλώσεις του Ακιντζί

Ικανοποιημένη η Αγκυρα με τις δηλώσεις του Ακιντζί

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ικανοποιούν την τουρκική πλευρά, η οποία επαναλαμβάνει την γνωστή θέση της ότι «από τώρα και στο εξής η λύση εξαρτάται αποκλειστικά από την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη και την Αθήνα».

Οι τελευταίες πληροφορίες της Κ από καλά ενημερωμένες τουρκικές πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας δείχνουν ότι η Άγκυρα εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για την ευθυγράμμιση του Μουσταφά Ακιντζί με την «εθνική γραμμή» στο Κυπριακό. Κυρίως, οι τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί στο ζήτημα των εγγυήσεων αναπτερώνουν το ηθικό της Άγκυρας, η οποία προβάλλει την άποψη ότι «η τουρκική πλευρά συμμετάσχει στην Διάσκεψη της Γενεύης από θέση ισχύος και με εθνική ενότητα στην ΤΔΒΚ και στην Τουρκία».

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ακιντζί για το ζήτημα των εγγυήσεων βρίσκουν σύμφωνη την Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά συμφωνεί στο γεγονός ότι σε αυτό το σημαντικό πεδίο οι εμπλεκόμενες πλευρές χρειάζονται «γεφυρωτικές προτάσεις», οι οποίες θα ικανοποιούν τις θέσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς. Η τουρκική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι σχετίζουν με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Με βάση αυτή την θεωρία, η τουρκική πλευρά επιμένει ότι στην Γενεύη δεν πρόκειται να συζητηθεί το ενδεχόμενο της άμεσης απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Εν τω μεταξύ, στο νησί, ο κ. Ακιντζί φιλοξενεί στο «Προεδρικό» μια αντιπροσωπεία των Γκρίζων Λύκων. Ο κ. Ακιντζί εκπέμπει καθησυχαστικά μηνύματα για την πορεία του Κυπριακού. Αξιοσημείωτο γεγονός αυτής της εξέλιξης, η παρουσία του ανεξάρτητου βουλευτή Ουμίτ Όζνταγ στην αντιπροσωπεία των Γκρίζων Λύκων. Ο Τούρκος ακαδημαϊκός προηγουμένως είχε επιτεθεί στην τ/κ ηγεσία και είχε ισχυριστεί ότι η ηγεσία του κ. Ακιντζί έχει παραδώσει το εγχείρημα της επικοινωνιακής διαχείρισης των διαπραγματεύσεων σε ένα άτομο που ειδικεύεται σε κεμπάπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή