Φόβοι για «μαύρη τρύπα» ασφαλείας από τον Βορρά

Φόβοι για «μαύρη τρύπα» ασφαλείας από τον Βορρά

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου η Αυστρία ουσιαστικά «πάγωσε» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς ζήτησε από τον Αυστριακό ομόλογό του κ. Σεμπάστιαν Κουρτς να είναι εποικοδομητικός έναντι της Αγκυρας. Και, κυρίως, να μη συνδέσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με εκείνη των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τις χώρες αυτές ως «ομήρους» των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εκ πρώτης όψεως η παρατήρηση του κ. Κοτζιά φαίνεται παράξενη, καθώς η Αλβανία δεν έλαβε καμία ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ούτε και ουσιαστικά εύσημα για κάποιο από τα πέντε σχετικά κεφάλαια, όχι μόνο υπό την απειλή ενός ελληνικού βέτο λόγω της στάσης των Τιράνων έναντι της Εθνικής Μειονότητας και των αλυτρωτισμών που εκφράστηκαν από τους πολιτικούς εκπροσώπους των Τσάμηδων, αλλά και της στάσης μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που υπαγόρευσαν αυστηρές και ακριβείς διατυπώσεις στο κείμενο συμπερασμάτων της σλοβακικής προεδρίας. Επισημαίνεται ότι η Αλβανία δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ούτε όμως και υπόσχεση μελλοντικής έναρξής τους (γνωστή στη διπλωματική γλώσσα ως «rendez-vous clause»).

Ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς, αλλά και οι έμπειροι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ, αναγνωρίζουν τους κινδύνους μετατροπής των Δυτικών Βαλκανίων σε μια «βραδυφλεγή» πυριτιδαποθήκη, με βασική, μεταξύ άλλων, εύφλεκτη ύλη τον πολυεπίπεδο (αν και όχι συντονισμένο) αλβανικό εθνικισμό. Κάτι που αφορά τη στάση όχι μόνον έναντι της Ελλάδας, αλλά και τις χώρες όπου υφίσταται μικρή, όπως το Μαυροβούνιο, αλλά και πολύ μεγαλύτερη παρουσία Αλβανών, όπως η ΠΓΔΜ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα ανησυχεί, μεταξύ άλλων, και για το ενδεχόμενο επιστροφής ξένων μαχητών στα Βαλκάνια, λόγω της σταδιακής κατάρρευσης του Ισλαμικού Μετώπου στη Συρία και το Ιράκ. Σε συνδυασμό και με την πιθανή διαιώνιση της πολιτικής αστάθειας στην ΠΓΔΜ μετά το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα, η Αθήνα δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια «μαύρη τρύπα» ασφαλείας προς το Βορρά.

Τα διμερή θέματα

Ως προς τις αμιγώς διμερείς επαφές, η Αθήνα εξακολουθεί να επιθυμεί την ομαλοποίηση των σχέσεων με τα Τίρανα και τη συμφωνία επί των διαφορών οι οποίες υπάρχουν. Δεν υπάρχει προοπτική άμεσων εξελίξεων κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η Αλβανία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι οι εθνικιστικοί τόνοι θα είναι πολύ υψηλοί τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2017. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Εντι Ράμα δέχεται κριτική από βουλευτές διαφόρων πολιτικών παρατάξεων διότι «απέτυχε» να επιτύχει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ κατηγορείται, επίσης, για τα παλαιά και ενδημικά προβλήματα της Αλβανίας, όπως η διαφθορά, η διακίνηση ναρκωτικών και η ακραία φτώχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο της σλοβακικής προεδρίας γίνεται λόγος ακόμη και για ανάγκη αλλαγής του πλαισίου διεξαγωγής των εκλογών σε πρότυπα εγγύτερα προς τα ευρωπαϊκά, με βάση τις συστάσεις που έχει ήδη προ ετών κάνει και ο ΟΑΣΕ.

Αλβανοτουρκικές σχέσεις

Αντιθέτως, σε τροχιά ομαλοποίησης φαίνεται ότι βαίνουν οι σχέσεις Τουρκίας και Αλβανίας, έπειτα από ένα τρίμηνο πολύ έντονων πιέσεων της Αγκυρας προς τα Τίρανα για το κλείσιμο των σχολείων που άλλοτε είχαν ιδρυθεί και λειτουργούσαν με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Γκιουλέν. Το θετικό κλίμα επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στην Τουρκία ο πρόεδρος της Αλβανίας κ. Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος, μάλιστα, συνάντησε τον θεσμικό ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα. Η εξομάλυνση των σχέσεων έχει ως βασικό υπόβαθρο την αντικατάσταση των επενδύσεων που έκανε το Ιδρυμα Γκιουλέν (η «τρομοκρατική οργάνωση FETO», όπως έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζεται στην Τουρκία), με εξίσου αποδοτικές τουρκικές συνεισφορές προς την αλβανική οικονομία και κοινωνία. Ως κίνηση καλής θέλησης ερμηνεύεται η αλλαγή ιδιοκτησίας αλλά και διεύθυνσης των σχολών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή