Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για την επιστολή Τσακαλώτου

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για την επιστολή Τσακαλώτου

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται να δώσει την επιστολή στη δημοσιότητα και τον πρωθυπουργό ότι «έχει γίνει «ο καλύτερος σύμμαχος ορισμένων ακραίων στην Ευρώπη, που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη σε αέναη λιτότητα».

Από την πλευρά του το Μαξίμου απαντά ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει, καθώς δεν έχει αναλάβει καμία νέα δέσμευση» και καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να πει ευθέως την άποψή της για τη 13η σύνταξη και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά». «Η "συμμαχία των προθύμων", αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά. Προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε για να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας στη συνέχεια πως «η πραγματικότητα, όμως, λέει ότι:

1. 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν εφάπαξ τη 13η σύνταξη. Οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυριάκος Μητστοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες…

2. Η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ήταν για το 2017. Ήταν σαφές και στη σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ούτε αυτό δεν κατάλαβαν στη ΝΔ και το Ποτάμι; Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σημείωνε: "Από 1/1/2017 εφαρμόζονται οι ίδιοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, εκτός από τα νησιά των νομών […] όπου παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μέχρι 31/12/2017". Τι δεν κατάλαβαν; Στη Βουλή οι ηγεσίες της ΝΔ και του Ποταμιού πάνε μόνο για την "ατάκα" χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν;…

3. Για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, την επιστολή, που έγινε αποδεκτή στο σύνολό της, αναφέρεται ότι "ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών". Διαφωνεί η ΝΔ; Κατ' αυτή η υπεραπόδοση προς τα που πρέπει να κατευθύνεται; Η κυβέρνηση με τις πράξεις της και τα κείμενά της δείχνει την κατεύθυνση.

4. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που υπόσχεται στους θεσμούς να υλοποιήσει ό,τι θέλουν "και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί" (ομιλία στη ΔΕΘ) και διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία; Αν εκτιμά ότι έκανε λάθος ας βγει δημόσια να το ομολογήσει. Δεν είναι ντροπή».

Οι κυβερνητικοί κύκλοι καταλήγουν με το εξής "Υστερόγραφο": «Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% και 22%. Τα φάρμακα, που σήμερα είναι στο χαμηλό ΦΠΑ (6,5%), που θα τα εντάξει; Θα απαντήσει ποτέ; Για να γνωρίζουν οι πολίτες…»

«Επιστολή μετάνοιας και μνημείο κυβερνητικής διγλωσσίας» χαρακτηρίζει Το Ποτάμι την επιστολή, σημειώνοντας ότι ο υπουργός «αναλαμβάνει τη δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν επιβεβαιωθούν» και τονίζοντας ότι «ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% παραμένει για το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-ευρωπαίων λήγει εις βάρος μας αφού για να καλυφθεί ο στόχος το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ενεργοποίηση του "κόφτη"». «Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό. Οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Για «επιστολή ντροπής» κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη και υποστηρίζει ότι «παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν. Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν την χώρα, βουλιάζουν στα ψέμματά τους. Όμως το "μάρμαρο" δυστυχώς το πληρώνει ο Ελληνικός λαός».

Η Ενωση Κεντρώων σχολιάζοντας την επιστολή Τσακαλώτου επαναφέρει το αίτημά της για οικουμενική κυβέρνηση τονίζοντας ότι «Οι εκδοχές είναι δυο: οικουμενική τώρα χωρίς εκλογές ή εκλογές τώρα και δεύτερες εκλογές σε έξη μήνες και οικουμενική τότε μετά τις δεύτερες εκλογές. Ένα πολιτικό σύστημα αιχμάλωτο των λαθών του παρελθόντος και μια Ελλάδα που για πολύ ακόμη θα αλληθωρίζει στο Grexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή