Βουλή: Την Τετάρτη στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών

Βουλή: Την Τετάρτη στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κίνηση μικρού «αιφνιδιασμού» – καθώς η Βουλή είναι «κλειστή» για τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές, με καθυστέρηση μεγάλη – δεδομένου ότι τα στοιχεία αφορούν μεταξύ άλλων και την προ τριετίας κατάσταση, αλλά και υλοποιώντας σχετική προ μηνών δέσμευση του Προέδρου κ. Ν. Βούτση, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα πως αύριο Τετάρτη μεσημέρι θα δοθούν στην δημοσιότητα οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων και ορισμένων εκ των ανώτατων στελεχών των κομμάτων, για δύο έτη και συγκεκριμένα για το 2014 (χρήση 2013) και 2015 (χρήση 2014).

Το συνολικό περιεχόμενο των δηλώσεων θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής και θα παραμείνει εκεί για ένα έτος. Οπως έγινε γνωστό, αφορούν 604 πρόσωπα για το έτος 2013 και 807 για το έτος 2014.

Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης, για μόνον δύο από τις 1411 περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαίο να διαβιβαστεί φάκελος στον αρμόδιο Εισαγγελέα, για τα περαιτέρω. Αμφότερες αφορούν τέως και όχι εν ενεργεία βουλευτές. Η πρώτη περίπτωση είναι του τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής (στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκε) Ευστ. Μπούκουρα. Αιτιολογία; «Καίτοι υπόχρεος, δεν υπέβαλε τις απαιτούμενες δηλώσεις και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή διαβίβασε τον σχετικό φάκελο στον κ. Εισαγγελέα Εφετών για το αδίκημα της μη υποβολής Δ.Π.Κ. κατ' άρθρο 6 παρ. 2 εδαφ. α  του ν. 3213/2003, ως ισχύει». Η δεύτερη είναι του τέως βουλευτή και προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Κατατζαφέρη, «για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης (αρθ. 98 παρ. 1 ΠΚ και 6 παρ. 2 και 3 ν. 3213/2003 ως ισχύει)».

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις –δεν αναφέρεται ούτε πλήθος ούτε ονόματα- κρίθηκε από τους ορκωτούς λογιστές που διενεργούν τον έλεγχο, αναγκαίο να κληθούν κάποια στιγμή οι υπόχρεοι τέτοιων δηλώσεων «προς παροχή διευκρινίσεων». Μόλις ολοκληρώθηκε ο κύκλος και αυτών των πρόσθετων κλήσεων, συντάχθηκαν για κάθε έναν ελεγχόμενο ατομικές εκθέσεις. «Στις εκθέσεις αυτές, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, μετοχές ημεδαπών ή και αλλοδαπών εταιριών, ομόλογα και άλλες ομολογίες κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις). Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υποχρέων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών σε συνδυασμό και με τις δαπάνες διαβίωσής τους».

Επισημαίνεται ότι, όχι μόνον επειδή ο σχετικός νόμος προβλέπει, αλλά και διότι έχει υπάρξει αρνητικό προηγούμενο (έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο του ελέγχου και καιρό μετά αποκαλύφθηκαν στοιχεία που κατεδείκνυαν ότι οι δηλώσεις ήταν περίπου διάτρητες), η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κρίνει από τώρα αναγκαίο να τονίσει πως «και μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων  διατηρεί το δικαίωμα για συνέχιση / επικαιροποίηση του ελέγχου ή για επανέλεγχο των ως άνω δηλώσεων, όπου και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο».

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι επικαλούμενη τον ίδιο νόμο –και επειδή έχει γίνει κατά καιρούς μη ορθή χρήση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων από ορισμένες πλευρές, η εν λόγω Επιτροπή «υπενθυμίζει» ότι «η δημοσίευση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υποβάλλουν τα υπόχρεα πρόσωπα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το κείμενό τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων».

Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης αποτελείται από την Προέδρο  Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Προέδρο της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και τα μέλη: Δημητρούλα Υφαντή, Αρεοπαγίτη, Αριστόβουλο-Γεώργιο Βώρο, Σύμβουλο της Επικράτειας, Στυλ.Λεντιδάκη,  Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ.Παντελή, Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου και Προέδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Θ.Μητράκο, Υποδιοικητή  της Τράπεζας της Ελλάδας, Α.Ποττάκη, Συνήγορο του Πολίτη, Σπ.Λάππα, βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και Κ.Τσιάρα, βουλευτή της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή