Ν.Δ.: Η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο

Ν.Δ.: Η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυστηριώδες –μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης– περιεχόμενο της επιστολής «μετανοίας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς ήταν ακόμη μία αφορμή. Η Πειραιώς έχει εδώ και μέρες στρώσει το χαλί της αντιπολιτευτικής ρητορικής της εστιάζοντας στις μεταλλάξεις και στη διγλωσσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που με το ένα χέρι υπογράφει δηλώσεις συμμόρφωσης και με το άλλο χτυπάει τα τύμπανα της «δήθεν ρήξης». Η δημοσιοποίηση της επιστολής ήρθε απλώς να το επιβεβαιώσει. Για την Πειραιώς η επιστολή είναι ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ του «διπολισμού» της κυβέρνησης και στην προσπάθειά της να στήσει επικοινωνιακό «σόου» εμφανιζόμενη ως ηρωική έναντι των δανειστών, την ώρα που συμμορφώνεται πλήρως με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως προέκυπτε και από την άρνησή της να τη δώσει στη δημοσιότητα για τρία 24ωρα. «Μήπως γιατί το περιεχόμενό της θα αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με το ένα χέρι υπογράφει δηλώσεις συμμόρφωσης και με το άλλο βαράει τα τύμπανα της δήθεν ρήξης;», αναφερόταν σε ανακοίνωση της Ν.Δ., όπου προσετίθετο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία και θα υπογράψει ό,τι του ζητηθεί για να καθυστερήσει την αναμέτρηση με τη λαϊκή ετυμηγορία.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής, κατόπιν σχετικής διαρροής στα ΜΜΕ, «επιστολή μετανοίας και υποτέλειας» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., επιβεβαίωσε τις υποψίες της Πειραιώς. «Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε σε σκληρή ανακοίνωση ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι ο υπ. Οικονομικών και ο πρωθυπουργός «ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον αντίστοιχο βοήθημα και επαναλαμβάνουν πέντε φορές ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις». Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, έλεγαν στην Πειραιώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναζητάει «προθύμους» στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχαν προηγηθεί οι αιχμηρές δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Aδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η ιδέα πως αναγκάστηκε να στείλει ταπεινωτική επιστολή με τον όρκο ότι δεν θα το ξανακάνει, σαν παιδί του Δημοτικού, πλήττει την υπερηφάνεια κάθε Eλληνα», ενώ ο Μάκης Βορίδης σχολίαζε μονολεκτικά («ψευτόμαγκες») την επιστολή.

Η Πειραιώς κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει γίνει «ο καλύτερος σύμμαχος ορισμένων ακραίων στην Ευρώπη που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη σε αέναη λιτότητα» και επικρίνει την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε φτηνό σόου για εσωτερική κατανάλωση, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι την ίδια λογική εξυπηρετούν η παροχολογία και οι τελευταίες περιοδείες του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει «ό,τι απέμεινε από το ακροατήριό του». Στη Ν.Δ. ούτως ή άλλως ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Μπορεί η κυρίαρχη αντίληψη να είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να παραμείνει στην εξουσία με όλους τους τρόπους και άρα δεν θα προχωρήσει σε εκλογές –όπως είπε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οι εκλογές δεν φοβίζουν κανέναν, παρά μόνο τον κ. Τσίπρα»– ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα σενάριο ρήξης με τους δανειστές, παρότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει πως ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να το παίξει πάλι επαναστάτης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή