Οργή της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη στάση των ΗΠΑ

Οργή της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη στάση των ΗΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απτόητες από την πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ κατά του ισραηλινού εποικισμού, οι δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ αναμένεται να εξετάσουν την Τετάρτη ορισμένα αιτήματα για οικοδομικές άδειες εκατοντάδων νέων οικιών σε περιοχές που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 και προσάρτησε στην πόλη.

Η σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έγινε αποδεκτή την περασμένη Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτεί να δοθεί τέλος στον εποικισμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, εξοργίζοντας εντόνως την ισραηλινή κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η οργή του Ισραήλ στράφηκε κυρίως κατά των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της επιλογής τους να απέχουν από την ψηφοφορία αντί να ασκήσουν όπως συνήθως βέτο στην απόφαση για να προστατέψουν τον παραδοσιακό σύμμαχό τους, κίνηση που απορρέει από το γεγονός ότι η διοίκηση Ομπάμα είναι ξεκάθαρα αντίθετη με τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ψηφοφορία χειροτέρεψε περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις της απερχόμενης διοίκησης του Μπαράκ Ομπάμα με την ισραηλινή κυβέρνηση, με την τελευταία να χαρακτηρίζει τη στάση των ΗΠΑ «ντροπιαστική» και να ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια της αδιαμφισβήτητα στοιχεία, προερχόμενα από αραβικές πηγές, ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από την απόφαση του ΟΗΕ να κρίνει παράνομους τους εποικισμούς. «Δεν θα γίνουμε απλώς οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, ούτε θα αδιαφορήσουμε, βλέποντας τη διοίκηση Ομπάμα να βοηθά να περάσει μία τέτοια καταστροφική απόφαση», ανέφερε σχετικά την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κις, εκφράζοντας γλαφυρά τα συναισθήματα της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι αιτήσεις αφορούν 390 νέα σπίτια, και εφόσον γίνουν τελικά αποδεκτές, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουν έντονη αντίσταση τόσο από την παλαιστινιακή όσο και από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ηγούνται του εγχειρήματος του εποικισμού και οι υποστηρικτές τους συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την οικοδόμηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατηγορώντας τον για επιβράδυνση της διαδικασίας την περασμένη χρονιά και υποχώρηση στις διεθνείς πιέσεις. Μολαταύτα, οι συγκρούσεις αυτές είναι αναμενόμενες, κυρίως λόγω του αμφιλεγόμενου χαρακτήρα της πόλης της Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ, σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα και τους Παλαιστίνιους, θεωρεί την ενωμένη πρωτεύουσα του κράτους του. Συγκεκριμένα, στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη κατοικούν περίπου 570.000 Ισραηλινοί, ο εποικισμός των οποίων θεωρείται παράνομος από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κάτι το οποίο αμφισβητεί το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας ιστορικά, πολιτικά και βιβλικά επιχειρήματα για να υποστηρίξει τη σύνδεση του ισραηλινού λαού με τα συγκεκριμένα εδάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή