ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόθεν Eσχες: «Εικόνα κανονικότητας» και «διαχρονικές πληγές»

pothen-esches-eikona-kanonikotitas-kai-diachronikes-pliges-2167700

Εικόνα «κανονικότητας» και διαφάνειας, επιχείρησε να μεταδώσει σήμερα το κοινοβουλευτικό σύστημα, δίνοντας στην δημοσιότητα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης νυν και πρώην βουλευτών, υπουργών, και κομματικών στελεχών με ανάμειξη στα οικονομικά, συνολικά για δύο έτη (2013-2014).

Τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης όσο και η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, κατά την διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης, υπογράμμισαν πως με τη σημερινή κίνηση κλείνουν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν, καθώς είχε σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι την διετία 2014-2015 (τελευταία χρονιά κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πρώτη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είχαν δημοσιοποιηθεί οι δηλώσεις). Τον περασμένο Μάιο είχαν δοθεί στην δημοσιότητα οι δηλώσεις χρήσης 2012.

Ακόμα και η τακτοποίηση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, πάντως, δεν επουλώνει μια διαχρονική «πληγή» η οποία ρίχνει βαριά τη σκιά της στο πολιτικό σύστημα: Παρά τις διαρκείς σχετικές επισημάνσεις και παρατηρήσεις, ούτε φέτος ικανοποιήθηκε το αίτημα να δοθεί στην δημοσιότητα το αρχικό «πόθεν έσχες», δηλαδή η αρχική δήλωση κατά την πρώτη εκλογή κάποιου ως βουλευτή, προκειμένου έτσι να διαπιστωθεί η (θετική η αρνητική) επίπτωση περί την οικονομική του κατάσταση, κατά την διάρκεια της ενασχόλησής του με την πολιτική.

Το ειδικότερο ενδιαφέρον ως προς τη σημερινή εξέλιξη, πάντως, εντοπίζεται στο γεγονός ότι στο «πακέτο» των συνολικά 1411 δηλώσεων, περιλαμβάνονται όλων των σημερινών μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, αλλά και εκείνων που είχαν εκλεγεί στην προηγούμενη Σύνοδο και δεν επανεξελέγησαν για διάφορους λόγους (όπως, επί παραδείγματι, του κ. Γ.Βαρουφάκη και της κυρίας Ουρανίας Αντωνοπούλου). Ολες οι δηλώσεις βρίσκονται από το μεσημέρι –και θα παραμείνουν αναρτημένες για ένα έτος- στο site της Βουλής. Διευκρινίζεται πως για δεύτερη χρονιά έχουν αφαιρεθεί, βάσει του ισχύοντος νόμου και για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, στοιχεία σχετικά με την «ταυτότητα» των ακινήτων: εμφανίζονται μόνο εγγραφές, γεγονός το οποίο μπορεί να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα για τους κατόχους, εμφανίζοντάς τους ως «μεγαλοϊδιοκτήτες», ενώ στην πραγματικότητα δύο ή περισσότερες τέτοιες «εγγραφές» μπορεί να αφορούν ένα και μόνο ακίνητο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μόνον δύο από τις 1411 περιπτώσεις κρίθηκαν ελεγκτέες. Αμφότερες αφορούν τέως και όχι εν ενεργεία βουλευτές. Η πρώτη περίπτωση είναι του τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής (στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκε) Ευστ. Μπούκουρα. Αιτιολογία; «Καίτοι υπόχρεος, δεν υπέβαλε τις απαιτούμενες δηλώσεις και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή διαβίβασε τον σχετικό φάκελο στον κ. Εισαγγελέα Εφετών για το αδίκημα της μη υποβολής Δ.Π.Κ. κατ' άρθρο 6 παρ. 2 εδαφ. α  του ν. 3213/2003, ως ισχύει». Η δεύτερη είναι του τέως βουλευτή και προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Κατατζαφέρη, «για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης (αρθ. 98 παρ. 1 ΠΚ και 6 παρ. 2 και 3 ν. 3213/2003 ως ισχύει)».

Δείτε εδώ αναλυτικά τα «πόθεν έσχες»:

Αλέξης Τσίπρας

Κυριάκος Μητσοτάκης

Φώφη Γεννηματά

Σταύρος Θεοδωράκης

Δημήτρης Κουτσούμπας

Πάνος Καμμένος

Βασίλης Λεβέντης

Νίκος Μιχαλολιάκος

Των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Λουκά Παπαδήμου και Γιώργου Παπανδρέου

Του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου