Αιχμές Τσακαλώτου κατά Σόιμπλε: Το αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες» υπόσχεται μια από τα ίδια

Αιχμές Τσακαλώτου κατά Σόιμπλε: Το αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες» υπόσχεται μια από τα ίδια

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα άρθρο του στον ιστότοπο openDemocracy με τίτλο «Μία Ευρώπη δύο αφηγημάτων», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε αιχμές κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι το αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες», θα αποβεί καταστροφικό για την Ευρώπη και θα υποσκάψει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Ο κ. Τσακαλώτος σκιαγραφεί στο κείμενό του το Σύμφωνα Σταθερότητας ως «μόνιμο ζουρλομανδύα», ενώ έκανε λόγο για «διάλογο κωφών» στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο υπουργός Οικονομικών εντοπίζει την ύπαρξη δύο «σχεδόν διαμετρικά αντιθέτων αφηγημάτων», τα οποία κατά τη γνώμη του, διαβάλουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυγόκεντρων δυνάμεων και της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

«Το κοινωνικό αφήγημα, το οποίο ως επί το πλείστον – αλλά φυσικά όχι αποκλειστικά – εντοπίζεται στη Νότια Ευρώπη και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη έχει απογοητεύσει ένα μεγάλο αριθμό πολιτών της. Όχι μόνο αντιμετωπίζουν το βάρος της κρίσης, αλλά δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη ότι θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ανάκαμψη. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι «κολλημένα» σε μια «ζώνη ώρας» προ κρίσης, όταν θεωρούσαν ότι τα μεγάλα προβλήματα ότι είναι ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική ανευθυνότητα», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος.

«Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ότι είμαστε κολλημένοι με την πιο ανεξάρτητη από τις κεντρικές τράπεζες, εμμονική σχετικά με τον πληθωριστικό κίνδυνο, αλλά και με ένα Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο δρα ως μόνιμος ζουρλομανδύας. Εντός της Ευρωζώνης τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Έχοντας παραιτηθεί από την επιλογή της υποτίμησης, η νομισματική ένωση δεν έχει καταλήξει σε επαρκή υποκατάστατα υπό τη μορφή δημοσιονομικών μεταβιβάσεων ή άλλα μέσα πολιτικής», προσθέτει ο ίδιος.

Ο κ. Τσακαλώτος περιγράφει στο κείμενο του ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, και επιδείνωσης των υποδομών κοινωνικής πρόνοιας, τονίζοντας ότι η αναπτυξιακή ατζέντα είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί με διαφορετική οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική.

«Χωρίς μια τέτοια ατζέντα, η οποία μπορεί να ενσωματώσει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, το κοινωνικό αφήγημα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, καθώς απευθύνονται στις υλικές ανάγκες της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς κοινωνικής βάσης», υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.

«Το αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες», από την άλλη πλευρά, υπόσχεται απλώς μια από τα ίδια. Η βάση της εμπιστοσύνης του πώς αυτό θα οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα στο μέλλον, από ό, τι έχει κάνει και στο παρελθόν, δεν είναι καθόλου σαφής», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

«Το επόμενο έτος θα δείξει αν ένα ή το άλλο, από τα δύο αφηγήματα θα επικρατήσει, ή αν μπορεί να υπάρξει μια πραγματική προσπάθεια για να πάμε πέρα από ένα διάλογο κωφών και να συγκλίνουμε σε ένα νέο αφήγημα» σημειώνει ακόμα ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή