Συνομιλίες «πακέτο» θέλει η Αγκυρα

Συνομιλίες «πακέτο» θέλει η Αγκυρα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή στάση τήρησε η τουρκική πλευρά κατά τις πρόσφατες επαφές που πραγματοποιήθηκαν σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο στην Αγκυρα, με σκοπό την προετοιμασία της διμερούς συνάντησης των κ. Αλ. Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η σκληρή τουρκική στάση προοιωνίζεται ότι θα διαρκέσει, δεδομένης και της εμφανούς πρόθεσης για καθυστέρηση της διμερούς συνάντησης κορυφής. Ο συγκεκριμένος στόχος έχει, επί της ουσίας, ήδη επιτευχθεί. Με βάση την αρχική συμφωνία, θα πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα –με το νέο έτος– ο γ.γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ να βρεθεί στην Αθήνα προκειμένου να ανταποδώσει την επίσκεψη του Ελληνα ομολόγου του κ. Δ. Παρασκευόπουλου και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό της διμερούς συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Ερντογάν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η τουρκική πλευρά επιθυμεί να προωθήσει στο τραπέζι την ποικιλοτρόπως εκπεφρασμένη ατζέντα της για «συνομιλίες-πακέτο», στις οποίες εκτός από τις πτυχές ασφάλειας και εγγυήσεων του Κυπριακού θα συμπεριλαμβάνονται και ζητήματα που αφορούν διμερή, αμιγώς ελληνοτουρκικά, ζητήματα. Από την ελληνική πλευρά κάτι τέτοιο δεν συζητείται καν, ενώ διαψεύδεται κατηγορηματικά πως οτιδήποτε τέτοιο ετέθη επισήμως στις πρόσφατες διπλωματικές επαφές.

Ως εκ τούτου, οι ημέρες που απομένουν για την πραγματοποίηση της διμερούς είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Γεγονός το οποίο επαναφέρει τα σενάρια περί πραγματοποίησης της διμερούς συνόδου κορυφής στη Γενεύη λίγο πριν από την πολυμερή της 12ης Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη. Μόνο βέβαιο είναι ότι τις συγκεκριμένες ημέρες το κλίμα θα επιβαρύνουν και άλλα θέματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος, όπως η εκδίκαση του αιτήματος των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, η οποία έχει προγραμματιστεί ώστε να πραγματοποιηθεί από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου, με πιθανή ημερομηνία απόφασης εντός του ίδιου μήνα.

Το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται και στη διεθνή ατζέντα της κυβέρνησης. Χθες το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να μεταφέρει τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού για τα θύματα από τη συντριβή του Τουπόλεφ στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και τη δολοφονία του πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Αγκυρα. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν, επίσης, για τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και στο Κυπριακό. Η Μόσχα –η οποία θα είναι παρούσα στην πολυμερή μέσω του ΟΗΕ– έχει εκφράσει σαφή θέση υπέρ εξασφάλισης των συνθηκών ασφαλείας του νέου κράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά Αθήνας και Λευκωσίας, οι επαφές πριν από τα επόμενα βήματα κορυφώνονται σήμερα το πρωί, όταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον κ. Τσίπρα. Στη σημερινή συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι δύο ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς και Ι. Κασουλίδης, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και για τα αποτελέσματα των ελληνοτουρκικών διπλωματικών επαφών στην Αγκυρα. Ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα, στις 5 Ιανουαρίου, τις ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ προτού μεταβεί στην Ελβετία (στις 9 Ιανουαρίου) θα έχει ενημερώσει και τους πολίτες του νησιού μέσω κάποιου διαγγέλματος ή συνέντευξης. Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον νέο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες στη Νέα Υόρκη στις 6 Ιανουαρίου, σημαντικό γεγονός για τις εξελίξεις και για το οποίο θα υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας Αθηνών-Λευκωσίας. Χθες, στην Αθήνα βρέθηκε και ο κ. Αντρος Κυπριανού, πρόεδρος του ΑΚΕΛ το οποίο είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή