Μετά το Κυπριακό, στην πρωθυπουργική ατζέντα τα Βαλκάνια

Μετά το Κυπριακό, στην πρωθυπουργική ατζέντα τα Βαλκάνια

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματική ατζέντα υψηλού εθνικού ενδιαφέροντος έχει ενώπιόν του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς, πέραν του μείζονος θέματος του Κυπριακού και της μετάβασής του στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, αν αυτό συμφωνηθεί, έχουν προγραμματιστεί και άλλες επισκέψεις με ιδιαίτερο περιεχόμενο, όπως η πρώτη επίσκεψή του ως πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, που θα σηματοδοτήσει πολιτική στροφή στα Βαλκάνια.

Αξιόπιστες διπλωματικές πηγές αποκλείουν εξαρχής το ενδεχόμενο να μεταβεί ο πρωθυπουργός στην Αγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαψεύδοντας σχετικές φήμες.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, αν υπάρξει συμφωνία για συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνει επί τουρκικού εδάφους. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός πιθανώς να μεταβεί στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου για να πάρει μέρος στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και, αν έχει συμφωνηθεί συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανώς να γίνει στην ίδια πόλη. Επειδή προς το παρόν οι διεργασίες μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας συνεχίζονται, η Αθήνα σχεδιάζει και plan B, προκειμένου να υπερασπιστεί τις θέσεις της.

Φέτος ο κ. Τσίπρας δεν θα μεταβεί στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, αλλά θα έχει την ευκαιρία να ανανεώσει τις διακηρύξεις του για τη δημιουργία ενός μετώπου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, συμμετέχοντας στην 2η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισσαβώνα στις 28 Ιανουαρίου.

Η πρώτη διάσκεψη, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε χαρακτηριστεί το πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας των ευρωμεσογειακών χωρών.

Στη Λισσαβώνα, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου θα συζητήσουν τη συνέχεια του εγχειρήματός τους και κυρίως την προώθηση κοινών θέσεων στη 2η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα. Η διάσκεψη αυτή αναμένεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να επικεντρωθεί στην κατάσταση που δημιουργείται ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, στους τομείς της ασφάλειας και της προσφυγικής πολιτικής, στην αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και σε οικονομικά ζητήματα.

Στο Βελιγράδι

Το διήμερο 30-31 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφθεί το Βελιγράδι, εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του. Με καθυστέρηση δύο ετών, παρατηρούν διπλωματικές πηγές, και αφού τα σύνορα είναι κλειστά και οι σχέσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ χαρακτηρίζονται από τα ανοικτά διπλωματικά μέτωπα, ο κ. Τσίπρας από το Βελιγράδι (που επίσης έχει προβλήματα με την Αλβανία) σκοπεύσει να ενισχύσει την παρουσία της χώρας στα Βαλκάνια και να στείλει το μήνυμα προς τα Τίρανα ότι ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός δεν είναι αποδεκτές πολιτικές. Ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί το Βελιγράδι παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 και είχε δηλώσει τότε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και στη νέα επίσκεψή του.

Με αφορμή την επίσκεψη στο Βελιγράδι, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να προβεί σε κινήσεις ενίσχυσης της σταθερότητας στα Βαλκάνια, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις με τη Σερβία και τη Βουλγαρία, με την οποία ήδη η Αθήνα κινείται σε πολύ θετική κατεύθυνση.

Πληροφορίες που έχουν φθάσει στην Αθήνα επισημαίνουν ότι στις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου στην Αλβανία αναμένεται η ενίσχυση του κόμματος των Τσάμηδων, που δαπανά, κατά πληροφορίες μεγάλα χρηματικά ποσά, ενδεχόμενο που θα οξύνει ακόμη περισσότερο τους εθνικιστικούς τόνους του Εντι Ράμα και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να κάνει και η Ελλάδα αισθητή την πολιτική της παρουσία στην περιοχή.

Η ψήφιση, τέλος, του νόμου για τις μειονότητες που επεξεργάζεται η αλβανική κυβέρνηση κατόπιν απαίτησης του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό βήμα εκτόνωσης της έντασης, αρκεί να τηρηθούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και να μην αμφισβητηθούν, έστω την τελευταία στιγμή, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή