Πυρετώδεις διεργασίες ενόψει της διάσκεψης για το Κυπριακό

Πυρετώδεις διεργασίες ενόψει της διάσκεψης για το Κυπριακό

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδειξη των πολύ έντονων διεργασιών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλαπλά επίπεδα, είναι οι διαρκώς αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών στη Γενεύη, αλλά και τους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Χθες, συζητήσεις επί των διακοινοτικών κεφαλαίων πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά το βράδυ της Κυριακής στη Γενεύη, λίγο πριν από την επίσημη επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών. Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ο ίδιος και ο κ. Ακιντζί πρέπει να καταλήξουν στις 11 Ιανουαρίου σε συγκεκριμένους χάρτες, προκειμένου να γίνει την επομένη η διεθνής διάσκεψη. «Εχουμε συμφωνήσει ότι ο γ.γ. (του ΟΗΕ) θα ενημερώσει περί της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.), αλλά και θα προσκαλέσει την Ε.Ε. να παρευρίσκεται», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και επισήμανε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. μπορούν, αν επιθυμούν, να παρίστανται. Εν συνεχεία, ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης (ο οποίος χθες ενημέρωσε και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου) επισήμανε ότι η διεθνής διάσκεψη «θα είναι υπό μορφή πενταμερούς με την ιδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας παρόντος». Η ρητή αναφορά σε πενταμερή από πλευράς του κ. Αναστασιάδη συνιστά, βεβαίως, μια διαφοροποίηση από τη μέχρι πρότινος ρητορική περί πολυμερούς διάσκεψης. Η αποστροφή του κ. Αναστασιάδη προκάλεσε μάλιστα και αντιδράσεις από πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Κύπρου. Ως προς το επίπεδο εκπροσώπησης των εγγυητριών δυνάμεων, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «κατά τα μέχρι σήμερα λεχθέντα θα είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και δεν γνωρίζω από πλευράς Βρετανίας. Και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, βεβαίως, ο πρόεδρος της».

Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ακιντζί, αναφέρθηκε, επίσης, στον πενταμερή χαρακτήρα της διεθνούς διάσκεψης τονίζοντας ότι η Ε.Ε. και το Σ.Α. θα βγουν από την αίθουσα μετά την εναρκτήρια τελετή, ενώ η Ε.Ε. θα μπορεί να έχει απλώς το στάτους του παρατηρητή. Σε αντίθεση προς όσα είπε ο κ. Αναστασιάδης για τα αποτελέσματα των διακοινοτικών συνομιλιών από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν υπάρχει θέμα μη πραγματοποίησης της διεθνούς διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου. Μάλιστα, προσέθεσε ότι εδαφικό, ασφάλεια, εκ περιτροπής προεδρία και κάποια θέματα στο περιουσιακό θα συζητηθούν μαζί, επικαλούμενος, μάλιστα, το πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και στην Αθήνα. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς υποδέχθηκε τον κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο κ. Κοτζιάς αύριο θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες, στο ταξίδι μεταξύ ΗΠΑ και Γενεύης, θα δει στο Λονδίνο τον Βρετανό ομόλογό του κ. Μπόρις Τζόνσον. Ο κ. Εϊντε δήλωσε χθες ότι πιθανή αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού σε αυτή τη φάση «δεν θα σημαίνει ότι θα έχουμε νέα ευκαιρία σε τρεις ή έξι μήνες, σε ένα ή πέντε χρόνια». Ο κ. Εϊντε ξεκάθαρα επισήμανε ότι οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις της Διάσκεψης στη Γενεύη, ενώ προσέθεσε πως αν οι συζητήσεις προχωρήσουν σε θετικό κλίμα μπορούμε να τις αφήσουμε να εξελιχθούν «για περισσότερες από μερικές μέρες». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση δεν θα τελειώσει γρήγορα, αναφερόμενος σε μια «open-ended» διαδικασία και εκδήλωσε την αισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού. Ως προς τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «γίνονται πάρα πολλές συναντήσεις, οι οποίες προετοιμάζουν τον διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή