Κορύφωση των διεργασιών για το Κυπριακό

Κορύφωση των διεργασιών για το Κυπριακό

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νέα Υόρκη έχει μεταφερθεί σήμερα το ενδιαφέρον των έντονων διεργασιών για το Κυπριακό. Στις 08.00 (τοπική ώρα) οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, θα συναντηθούν προκειμένου να έχουν μια τελευταία εκ του σύνεγγυς συνομιλία πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη για τη Διεθνή Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Πέρα από το προφανές –Kυπριακό– αντικείμενο των συνομιλιών Κοτζιά – Τσαβούσογλου, είναι ενδιαφέρον να φανεί αν οι δύο ΥΠΕΞ συμφωνήσουν για τους όρους και κυρίως το εφικτό της πραγματοποίησης της διμερούς συνάντησης των κ. Αλ. Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά (11.00) ο κ. Κοτζιάς θα έχει μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση στο Trump Tower με τον κ. Μάικλ Φλιν, ο οποίος έχει επιλεγεί ως νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ακολουθεί η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον νέο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος, ex officio, θα είναι παρών και στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς θα έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.

Στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο, σε μια συνεδρίαση η οποία διήρκεσε περί τις τρεις ώρες. Οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις έδειξαν συναινετική στάση, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων ήταν πιο επικριτικοί. Βασικό αντικείμενο της εισήγησης του κ. Αναστασιάδη ήταν η παρουσίαση δύο νομικών γνωματεύσεων, τις οποίες έχουν επεξεργαστεί ξένοι οίκοι αλλά και ειδικοί σε Αθήνα και Λευκωσία. Οι δύο γνωματεύσεις συνιστούν ουσιαστικά νομικά κείμενα που αιτιολογούν ότι δεν επηρεάζεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη σύνθεση της Διάσκεψης στη Γενεύη. Επί τούτου, ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε και επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, όπου υπογραμμίζει την παρουσία στη Γενεύη και υπό την ιδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βίκτωρ Παπαδόπουλος επισήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν πρόκειται να έλθει σε αντιπαράθεση με κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς, για ό,τι και αν αυτοί διατυπώσουν.

Ο αρχηγός του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου δήλωσε ότι με βάση τη γνωμάτευση οίκου, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί και προηγούμενες κυβερνήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να αναγνωρίζεται. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα συνοδεύσει τον κ. Αναστασιάδη στη Γενεύη. Σε επιθετικούς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος, ο οποίος αμφισβήτησε τα ερωτήματα που τέθηκαν στους ξένους οίκους, μιλώντας για «εποικοδομητικές ασάφειες», ενώ επιτέθηκε εναντίον του κ. Αναστασιάδη κατηγορώντας τον για αντιφατικές δηλώσεις. Και ο κ. Παπαδόπουλος, πάντως, επισήμανε ότι το ΔΗΚΟ θα παραστεί στη Γενεύη.

Ως προς τη διαδικασία της Γενεύης, ολοένα και περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στην πληροφορία που και η «Κ» έχει δημοσιεύσει προ ημερών περί μιας open-ended διαδικασίας, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει ενδεχομένως και κάποιες εβδομάδες. Χθες, ο πρόεδρος του (τουρκοκυπριακού) Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος επισκέφθηκε την Αγκυρα προκειμένου να έχει επαφές, δήλωσε ότι το σχέδιο Β της Τουρκίας προβλέπει και νέα διάσκεψη στο μέλλον, με βάση την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί στη Γενεύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή