Τρία καυτά μέτωπα για το Μαξίμου

Τρία καυτά μέτωπα για το Μαξίμου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία παράλληλα μέτωπα, η εξέλιξη των οποίων θα κρίνει πολλά και μπορεί να δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις, θα απασχολήσουν την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το πρώτο αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις συνομιλίες της Γενεύης, ενώ στην Αθήνα ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα έχει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν και τα πλέον πρόσφατα μηνύματα μάλλον αποφορτίζουν το κλίμα όσον αφορά τις προσδοκίες από τις συνομιλίες της Γενεύης, στην κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς, όπως σχολιάζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να προεξοφληθεί τίποτε και όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Οι πρώτες διερευνητικές κρούσεις από ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς για αναθέρμανση των διαβουλεύσεων, ώστε η επανάληψη των διαπραγματεύσεων να αρχίσει σύντομα, δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση. Ετσι, παρά το γεγονός ότι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είχε τεθεί ως στόχος να προκύψει από το EuroWorking Group της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου μια θετική αποτίμηση των προοπτικών της διαπραγμάτευσης που θα άνοιγε τον δρόμο για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, φαίνεται ότι το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται και ως νέο ορόσημο τίθεται το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι πιθανότατα όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να διαπιστώσουν ποια θα είναι η τοποθέτηση της νέας αμερικανικής ηγεσίας όσον αφορά τον ρόλο και την εμπλοκή του ΔΝΤ στη Ευρώπη. Αυτό, ωστόσο, μεταφράζεται σε καθυστέρηση για το ελληνικό πρόγραμμα. Στην κυβέρνηση εμφανίζονται δημοσίως καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και ότι η κατάσταση στην οικονομία δίνει περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ δεν υπάρχουν στη δεδομένη συγκυρία πιεστικές ανάγκες χρηματοδότησης. Σε συνομιλίες σε στενό κύκλο, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι αυτά τα δεδομένα μπορούν άρδην να αλλάξουν και, εάν οι διαβουλεύσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων τραβήξουν σε μάκρος, η Αθήνα απειλείται να βρεθεί σε πιεστικές συνθήκες, ανάλογες με εκείνες της διαπραγμάτευσης του 2015. Μια τέτοια εξέλιξη, δε, θα μπορούσε να ανατρέψει την όποια θετική ατμόσφαιρα «χτίζεται» γύρω από την ελληνική οικονομία και να πριονίσει την όποια πρόοδο έχει σημειωθεί.

Σε ένα τρίτο, παράλληλο μέτωπο, η κυβέρνηση καλείται να υπερβεί τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η εφαρμογή από την αρχή του νέου έτους των μέτρων που συνόδευσαν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και αφορούν την επιβολή νέων, οριζόντιων φορολογικών επιβαρύνσεων και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες. Το όποιο θετικό κλίμα προσπάθησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση πριν από τις γιορτές, με την εξαγγελία παροχών στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, δείχνει να έχει ήδη εξανεμιστεί, με τον προβληματισμό και την ανησυχία να διατρέχουν τις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, που είναι οι άμεσοι δέκτες της δυσαρέσκειας της εκλογικής βάσης. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζονται ανησυχίες για ενίσχυση της εισφοροδιαφυγής και της απόκρυψης εισοδημάτων ως αποτέλεσμα της αύξησης εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία των εσόδων και την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή