Αδράνεια σε κόμμα, κυβέρνηση και στο βάθος εκλογές

Αδράνεια σε κόμμα, κυβέρνηση και στο βάθος εκλογές

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα κυβερνητικά και τα κομματικά όργανα να έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, δείγμα ότι βρίσκονται σε κατάσταση παραλυσίας και απουσίας πολιτικού προσανατολισμού, παράγοντες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης τόσο ο βηματισμός της κυβέρνησης θα παραμένει μετέωρος, κάνοντας τη διαχείριση των προβλημάτων ακόμη πιο δύσκολη.

Η διάψευση των τεχνητών, όπως αποδείχθηκε, προσδοκιών, για γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που αρχικά τοποθετούνταν στις αρχές Δεκεμβρίου και τώρα πιθανολογείται ότι θα συμβεί προς τον Φεβρουάριο ή και αργότερα, έχει προκαλέσει απογοήτευση στον κομματικό μηχανισμό και ακύρωσε επί της ουσίας το επικοινωνιακό σχέδιο που είχε εκπονηθεί. Οπως είχε γράψει η «Κ» από τα τέλη Νοεμβρίου, σχεδιαζόταν μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια που θα ανακοινωνόταν από την Κεντρική Επιτροπή και θα συμμετείχε πλήθος υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών. Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ανέτρεψε αυτόν τον σχεδιασμό και οι περιοδείες υπουργών και κομματικών στελεχών έχουν εκ των πραγμάτων άλλο περιεχόμενο, περισσότερο απολογητικό και καθόλου πανηγυρικό, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Το δεύτερο στοιχείο που έχει προκαλέσει εύλογο προβληματισμό είναι η παραλυσία των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων. Αφορμή για τη δυσφορία αποτέλεσε η δήλωση του κ. Τσακαλώτου στην «Κ» για παράταση, πέραν του 2018, του «κόφτη» δαπανών. Κομματικά στελέχη σημείωναν ότι μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να διαπραγματεύεται και να κάνει συμβιβαστικές προτάσεις με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης, ωστόσο, προηγουμένως οφείλει να ενημερώνει και το κόμμα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει το βάρος των επιπτώσεων από τέτοιες ενέργειες. Επίσης, προσέθεταν, αποτελεί για ακόμη μία φορά ζήτημα το πού λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, δεδομένου ότι ούτε το υπουργικό συμβούλιο ούτε κανένα άλλο κυβερνητικό όργανο έχει συνεδριάσει εδώ και μήνες, αφήνοντας έτσι να διαφανεί δυσφορία για το οικονομικό επιτελείο.

Κομματική αδράνεια

Παράλληλα, υπενθύμιζαν ότι το πολιτικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε μετά το συνέδριο, αφού συνεδρίαζε συχνά για ένα μικρό διάστημα, τώρα έχει να συνεδριάσει σχεδόν ένα μήνα. Επίσης, σε αδράνεια έχουν περιέλθει και τα κυβερνητικά συμβούλια οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Η καθήλωση αυτή, τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν σχετίζεται φυσικά με την περίοδο των εορτών, διότι ποτέ αυτές δεν αποτελούσαν εμπόδιο στη συνεδρίαση των οργάνων, είτε κυβερνητικών είτε κομματικών, πέραν του ότι η κατάσταση αυτή επικρατεί από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Μια εξήγηση που δίνει αξιόπιστη κυβερνητική πηγή είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η απουσία πολιτικής ταυτότητας, γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά τη δράση, τις πρωτοβουλίες και τη λειτουργία της κυβέρνησης. Οπως εξηγεί, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η κυβέρνηση απώλεσε σταδιακά την ιδεολογική και πολιτική της ταυτότητα και εξελίχθηκε σε αμιγώς διαχειριστική δύναμη του μνημονίου. Η κατάσταση αυτή, εάν δεν διορθωθεί άμεσα, θα σωρεύσει μεγαλύτερα προβλήματα, γιατί ενώ οι επόμενες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν σε πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο, τώρα υπάρχει ο φόβος να γίνουν για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, εξέλιξη εφιαλτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμά.

Αυτές οι ανατροπές έχουν προκαλέσει εύλογο προβληματισμό και στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως στον κομματικό μηχανισμό που για ακόμη μία φορά, τονίζει έμπειρο στέλεχος, βρίσκεται εκτεθειμένος από την ατέρμονη επικοινωνιακή και κυβερνητική φλυαρία. Υπενθυμίζει ότι έγινε ανασχηματισμός, ανακοινώθηκαν ημερομηνίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης, «κατασκευάστηκαν προσδοκίες» για όλα και για το χρέος ειδικότερα, που, τελικά, επιδείνωσαν αντί να βελτιώσουν την εικόνα και της κυβέρνησης και του κόμματος.

Οπως υπογραμμίζει η ίδια πηγή, εάν η αξιολόγηση έκλεινε έγκαιρα, η κυβέρνηση και το κόμμα θα μπορούσαν να ανασχεδιάσουν πτυχές της πολιτικής τους και θα απομακρύνονταν για εύλογο χρονικό διάστημα οι εκτιμήσεις περί αδιεξόδων και εκλογών, κάτι που θα έπληττε την εικόνα της αντιπολίτευσης. Τώρα, σημειώνει, επικρατεί εικόνα αποσυντονισμού, που αν παραταθεί, θα εξελιχθεί σε απορρύθμιση της κομματικής ζωής, αλλά ταυτόχρονα όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά. Υπό αυτό το πρίσμα, παρά τους δημόσιους αφορισμούς, ουδείς αποκλείει τις εκλογές εντός του 2017.

Εκ των πραγμάτων, η κομματική ηγεσία τηρεί στάση αναμονής, επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό στις προσωπικές επαφές του κ. Τσίπρα για να κλείσει η αξιολόγηση και όχι στο οικονομικό επιτελείο. Προς το παρόν, κομματικό μέλημα είναι να μην υπάρξει μαζική συμμετοχή στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών και για τον λόγο αυτό έχει σχεδιαστεί και ένα μίνι πακέτο προτάσεων, που εκτιμάται ότι θα εκτονώσει το πρόβλημα πριν πάρει διαστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή